"Valencians i valencianes, ja estem en Falles!"

La Crida dona la benvinguda oficial a les Falles 2024 amb un espectacle audiovisual que ha reivindicat la solidaritat i capacitat del poble valencià de "renàixer i florir"

Les falleres majors de València reben les claus de la ciutat en la Crida / À Punt NTC

Aquesta vesprada de diumenge les Torres dels Serrans han sigut un any més l'escenari de luxe de la Crida, l'acte que dona la benvinguda oficial a les Falles. Encara que, enguany, s'ha celebrat una setmana després del que estava previst —el 25 de febrer, últim diumenge del mes anterior a les festes—, ja que es va cancel·lar com a mostra de dol per l'incendi de Campanar.

La ronda de discursos l'ha iniciat l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, que ha fet referència a la tragèdia de Campanar i ha definit les Falles no només com la millor festa del món, sinó també com "una mostra de solidaritat i carinyo". "Vos faig entrega de les claus de la ciutat perquè sigueu les nostres lideresses i obriu les portes de València a la festa i al món" ha dit l'alcaldessa a les falleres majors.

Maria Estela Arlandis, fallera major de València, també ha tingut present l'incendi de Campanar en el seu discurs i ha destacat la ciutat solidària que s'ha bolcat amb les víctimes. "És una València solidària i unida. Una València que hui més que mai vol que les úniques flames presents als nostres barris siguen les flames de les falles la nit de la Cremà. Una València eternament agraïda per totes eixes persones que ens cuiden i ens protegeixen".

També ha tingut unes paraules per a les persones majors i les tradicions heretades a través d'elles: "són el vertader patrimoni i nosaltres som el seu millor reflex. La seua memòria serà eterna". A més, ha finalitzat la Crida convidant a tothom a vindre a les Falles en diferents llengües i citant el poeta Ausiàs March. "Fallers i falleres, estimem tant la nostra festa, que mai conega fi!".

Per la seua banda, Marina García, fallera major infantil, ha donat continuïtat al discurs d'Arlandis i ha mostrat el seu amor als majors de la festa. "Volem fer un pacte amb els nostres majors i mostrar-los el nostre ferm compromís de donar continuïtat a aquesta meravellosa festa que ens han oferit".

A més, García, fallera del barri de Campanar, ha enaltit "la solidaritat i germanor infinita que ha demostrat València" cap al seu barri. "Hui més que mai, portem Campanar als nostres cors", ha conclòs.

Un espectacle marcat pel caràcter dels valencians i valencianes

Al voltant de les 19:00 hores la banda municipal ha començat a amenitzar la vesprada amb diferents pasdobles, seguidament han arribat les falleres majors de València, les seues corts d'honor i diverses autoritats com ara l'alcaldessa de València, María José Catalá, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

A les 19:40 hores ha començat l'espectacle audiovisual previ a la Crida, que ha recaigut un any més en les mans de la companyia La Fam Teatre. Un espectacle marcat pel caràcter dels valencians i valencianes "que davant les adversitats demostren la solidaritat i capacitat de renàixer i florir" i que ha destacat la generosa resposta del poble valencià després de l'incendi de Campanar.

En finalitzar els parlaments de l'alcaldessa de València i les falleres majors, ha sonat l'himne de la Comunitat Valenciana i l'himne d'Espanya, i el brogit final ha arribat amb castell a càrrec de Pirotecnia Peñarroja, que ja va disparar la primera mascletà de les Falles d'enguany el passat divendres.

Les falleres majors visiten la Mare de Déu dels Desemparats

Com és tradició, en finalitzar l'acte de la Crida, les falleres majors de València i les seues corts d'honor es dirigiran en comitiva oficial a través del carrer dels Serrans fins a la reial basílica de la Mare de Déu dels Desemparats.

Allí, als peus de la Geperudeta, les màximes representants de les Falles de València entregaran els rams per a "agrair els instants viscuts en aquest any tan especial" i al mateix temps "resar per la festa de les Falles de 2024".

Aquesta serà la segona visita de les falleres majors de València i les seues corts d'honor a la seu. La primera va ser el dia de l'Exaltació de la fallera major infantil de València i la tercera serà el 17 i 18 de març, en l'Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats.

També et pot interessar

stats