Alcoi enceta la trilogia festera amb el Dia de les Entrades

À Punt retransmet aquest dissabte l'Entrada cristiana, a les 10:45 i la mora, a les 17:15

Diana del dissabte, a Alcoi
Diana del dissabte, a Alcoi / Ajuntament Alcoi

Alcoi celebra aquest dissabte el primer dels tres dies grans de la Festa de Moros i Cristians: el Dia de l'Entrada. L'espectacle, que cada any atrau l'atenció no sols d'alcoians i alcoianes, sinó també de milers de visitants, ompli els carrers de la ciutat de tradició, música i color per tal de rememorar l'entrada dels exèrcits de la creu per a defensar Alcoi dels sarraïns.

A les 10:30 hores s'iniciarà l'Entrada cristiana des del Partidor, i passarà per Sant Nicolau i la plaça d'Espanya. Ací, cap a les 11:15 hores, es farà entrega de les claus de la vila al capità cristià, enguany Jesús Mullor, de la filà Croats. L'alferes cristià, Miquel Jordà, de la filà Alcodians, tancarà l'entrada. En acabar, el recorregut continuarà per Sant Llorenç, per a acabar en l'avinguda del País Valencià.

Mullor ha compartit amb À Punt la il·lusió que li fa posar-se en la pell del capità cristià aquest dissabte: "Jo el veia i pensava 'això és com si fora un déu!", però ara soc jo qui baixaré el carrer com a capità".

Les filaes mores recrearan l'entrada de l'exèrcit d'Al-Azraq a la ciutat i dirigint-les estarà el capità Salvador Micó. A les 17:00 hores farà l'aparició amb la seua filà Lleugers, seguint el mateix recorregut que al matí. L'alferes moro és Alfonso Caerols, de la filà Mudèjars, qui farà història convertint-se en el primer fester amb diversitat funcional que ostentarà un càrrec.

Per la seua part, Micó espera amb emoció el moment en què pronuncien el seu nom com a capità a l'entrada: "Estic tranquil, però amb moltes ganes", contava a les càmeres d'À Punt. "El moment que més espere és el de l'arrancada: quan pronuncien el teu nom allí dalt és el moment estel·lar", ha explicat. Es preveu que entre a la plaça d'Espanya a les 17:45 hores.

Enguany, 15.000 persones entre festers, músics, ballarins i integrants de les 28 comparses participaran en aquest primer dia de les festes en honor al patró Sant Jordi, declarades d'interés turístic internacional l'any 1980. Desenes de bandes de música, grups de ballet, plataformes, carrosses úniques i altres elements que es desvelaran quan arribe el moment les acompanyaran al llarg del dia. Per a poder veure de prop les desfilades s'han disposat 20.000 localitats al llarg del recorregut perquè el públic vibre amb aquestes representacions de la batalla que van lliurar els exèrcits del rei Jaume I i el cabdill musulmà Al-Azraq l'any 1276.

Durant els tres dies, un dispositiu de seguretat sense precedents de 1.000 persones vetlarà cada dia perquè la festa es puga viure de forma segura. Per altra part, entre les personalitats que acudiran a gaudir del Dia de l'Entrada estaran el president de la Generalitat, Ximo Puig; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i el president de les Corts, Enric Morera.

Les entrades es poden seguir a través d'À Punt de matí, des de les 10:45 hores i de vesprada, a partir de les 17:15. En aquesta edició, la cobertura tècnica disposarà d'un dron i una dotació d'onze càmeres per a no perdre ni un detall de l'espectacle, captar l'emoció i la resposta del públic i dels protagonistes de la festa.

Els tres dies de festa continuaran aquest diumenge, amb la celebració del dia de Sant Jordi, i acabaran dilluns, amb el dia de l'Alardo, quan es dispararan 3.200 quilos de pólvora.

També et pot interessar

stats