CaixaForum València presenta una mostra de 159 retrats procedents del Museu del Prado

La mostra es divideix en huit àmbits temàtics i inclou peces d'artistes com Goya, Madrazo, Rosales, Fortuny, Pinazo, Sorolla i Benlliure

Exposició 'XIX. El Segle del Retrat. Col·leccions del Museu del Prado. De la Il·lustració a la modernitat' / À Punt NTC

Un total de 159 de retrats en diferents tècniques artístiques —pintura, escultura, medalla, miniatura, dibuix, gravat i fotografia— procedents del Museu del Prado viatgen a CaixaForum València per a la seua “primera exposició de pintura amb majúscules”. La mostra XIX. El segle del retrat. Col·leccions del Museu del Prado. De la Il·lustració a la modernitat es podrà visitar des d'este divendres fins al 20 d'octubre.

L’exposició s'ha presentat hui dijous a CaixaForum València i ha tingut la presència del director, Álvaro Borrás, i del comissari de l'exposició i cap de conservació de pintura del segle XIX del Museu Nacional del Prado, Javier Barón.  "És la primera exposició de pintura amb majúscules. Està composta de 159 peces que representen un conjunt inèdit en el món de l'art i que abasten totes les tècniques: pintura, escultura, medalla, miniatura, dibuix, gravat i fotografia", ha subratllat. Així, ha destacat la presència d'obres dels noms "més importants" de la pintura de l'època com "Goya, Madrazo, Rosales, Fortuny, Pinazo, Sorolla i Benlliure, entre molts altres".

Per la seua part, el comissari de l'exposició ha assenyalat que les raons per les quals s'ha buscat centrar-se en totes les tècniques i no sols en la pintura responen al fet que no s'havia fet "mai" cap exposició que incloguera "tot este món i totes les diferents aproximacions" i ha incidit que "cadascuna té una rellevància específica". "Això permet calibrar la interacció entre les diferents arts, molt especialment la fotografia i la pintura. És una relació mútua, la fotografia influeix la pintura, però també és influïda per ella d'una manera molt clara", ha exemplificat.

En esta línia, Javier Barón ha indicat que en la mostra "hi ha una diversitat extraordinària, una riquesa que ens permet veure la capacitat que tenen estes col·leccions per a diversificar i per a enriquir les mirades". També ha ressaltat que la creació de tres recorreguts alternatius per a "ampliar les mirades" de la mostra. Així, amb audioguies descarregables a través de codis QR, el públic podrà fer tres lectures diferents del recorregut a través de "les tècniques artístiques, la societat del segle XIX i la indumentària".

Activitats paral·leles

Amb motiu de l'exposició s'han organitzat activitats perquè tots els públics puguen acostar-se a l'univers del retrat des de diferents perspectives. En esta línia, es durà a terme un cicle d'arts visuals que aborda la història del retrat en la història de la humanitat. Coordinat per l'arquitecte, divulgador d'art i professor Miguel del Pozo, el seminari aprofundirà en preguntes sobre "Què ens diu la història del retrat sobre la naturalesa de l'ésser humà" o "Quin sentit té mirar hui un retrat del passat?". També en el marc de l'exposició, el centre cultural acollirà visites comentades, i visites en format de taller i en format de tertúlies acompanyades de vermut (al matí) i café (a la vesprada).

També et pot interessar

stats