CaixaForum trau a la llum 300 peces inèdites de l'arxiu personal de Berlanga

L'Àgora de València acull fins al 9 de juny una retrospectiva mai vista del cineasta valencià més internacional

Exposició "Interior Berlanga" a l'Àgora de València / À Punt NTC

Per primera vegada i en exposició pública, veuen la llum 300 peces inèdites de l'arxiu personal de Luis García-Berlanga. CaixaForum ha estrenat aquest dijous a l'Àgora de València una retrospectiva mai vista que inclou els records que guarda el fons arxivístic adquirit pel Ministeri de Cultura. 

L’exposició es concep com un llarg pla seqüència seguint l’indiscutible segell narratiu del director, amb una posada en escena curosament cinematogràfica a càrrec de l’escenògraf Carles Berga. L’exposició descobrirà al gran públic —tant al més cinèfil i coneixedor de Berlanga com al més jove i allunyat— la figura del cineasta que va impulsar el cinema espanyol i el va transformar amb la seua ironia mordaç i les seues sàtires sobre qüestions socials i polítiques.

Cartells d''El Verdugo', 'La Escopeta Nacional' i 'Plácido', que s'exhibeixen en l'exposició
Cartells d''El Verdugo', 'La Escopeta Nacional' i 'Plácido', que s'exhibeixen en l'exposició / CaixaForum

Entre els records hi ha objectes i cartes que ni el seu fill coneixia. “He descobert com era als 19, 14 o 20 anys el meu pare. Hi ha escrits que demostren una gran maduresa i intel·ligència. És el que més m’ha sorprés”, assegura el fill del cineasta, José Luis García Berlanga.

Destaquen les cartes a Chaplin, un Goya, el títol del Premi Nacional de Cinematogràfica o les invitacions per a anar als Oscars, on el periple vital es barreja amb un ingent talent narratiu. Fins a 56 guions descansen entre tota l’escenografia preparada per a veure de portes endins l'atípica quotidianitat berlanguiana. 

Retrats de Berlanga
Retrats de Berlanga / CaixaForum

Tot aquest un univers també va acompanyat amb banda sonora de pel·lícula. Aquesta vesprada, el seu nebot Pablo, pianista, fa un concert homenatge amb les notes que acompanyaren títols imprescindibles com Plácido, El Verdugo o Bienvenido, Míster Marshall. 

També et pot interessar

stats