CaixaForum redibuixa l’Àgora de València

El nou edifici cultural s’inaugura aquest dimarts i obri les portes al públic dimecres amb entrada gratuïta fins a finals de mes 

Imatge de l'interior del CaixaForum València durant les obres de condicionament
Imatge de l'interior del CaixaForum València durant les obres de condicionament / Rober Solsona / Europa Press

El president de la Fundació "la Caixa", Isidre Fainé; el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l’alcalde de València, Joan Ribó, inauguraran aquest dimarts CaixaForum València, el centre cultural que l’entitat ha construït a l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Aquesta nova porta a la cultura es convertirà en el nové CaixaForum d’Espanya i obrirà les portes al públic dimecres amb entrada gratuïta fins a final de mes.

Amb dues sales d'exposicions, un auditori amb capacitat per a unes 300 persones, llibreria, restaurant i un espai familiar i educatiu i un total de 8.200 metres quadrats útils sobre els 9.900 construïts el projecte “respecta, potencia i conviu” amb l'Àgora i manté el concepte original com a espai de reflexió, segons fonts de la Fundació "la Caixa".

A partir de dimecres el públic podrà contemplar les estàtues monumentals i relleus de temples de l'antic Egipte procedents del British Museum que conformen l'exposició "Faraó. Rei d'Egipte". També es podrà gaudir d'una exposició d'art contemporani "Horitzó i límit. Visions del paisatge", que aprofundirà en el paisatge com a representació de la naturalesa i mostrarà obres de la col·lecció de la Fundació "la Caixa", i de l'experiència immersiva #LaNube{IA}, una experiència interactiva sobre les oportunitats i els reptes de l'aplicació de la intel·ligència artificial en l'educació.

‘Faraó. Rei d’Egipte’

Aquesta mostra explorarà el simbolisme i l'ideari de la monarquia egípcia i revelarà les històries que hi ha darrere de les prop de 140 peces incloses en la mostra com a representació d'aquesta antiga civilització. Destaquen els treballs d'orfebreria, així com busts imponents i preciosos relleus de temples, que acosten els visitants a la vida reial i a l'exercici de poder de l'antic Egipte.

Atesa la importància de les peces i amb l'objectiu d'arribar al màxim nombre de persones i col·lectius, fins i tot el públic escolar, la mostra s'allargarà fins a principis de 2023.

Una de les estàtues que es pot veure en l'exposició 'Faraó. Rei d'Egipte'
Una de les estàtues que es pot veure en l'exposició 'Faraó. Rei d'Egipte' / CaixaForum

Art Contemporani

La Fundació estrenarà el seu projecte més recent, l'exposició "Horitzó i límit. Visions del paisatge" que, encara que té com a punt de partida la col·lecció d'art contemporani Fundació "la Caixa", va acompanyada de nombrosos préstecs d'institucions com el Museu Nacional del Prado, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia o el Museu d’Art i d’Història de Ginebra, així com de col·leccions corporatives i privades.

En la mostra, que aprofundeix en la manera en què la creació del paisatge ha determinat la nostra percepció de la naturalesa al llarg dels últims segles, es podran veure obres de Gustave Courbet, Joan Miró, Ramon Casas, Tasseta Dean, Sophie Ristelhueber, Bleda & Rosa, Cristina Lucas, Victoria Civera, Perejaume i Hermen Anglada Camarasa, entre molts altres.

Intel·ligència artificial

També s'estrenarà un projecte ideat expressament per al Núvol, l'espai familiar i educatiu de CaixaForum València. A través d'una experiència interactiva, "#LaNube{IA} Educant en l'era de la intel·ligència artificial", es convidarà a conéixer el potencial educatiu d'aquesta tecnologia i a identificar els punts clau perquè s'implemente entre estudiants, docents, famílies, institucions, investigadors i empreses.

A mesura que la IA s'expandeix per les nostres vides i les nostres societats, "és indispensable que ens preguntem quins són els beneficis i els desafiaments que presenta en àmbits tan importants com l'educació", segons fonts de l'organització.

Aquesta activitat proposa un recorregut per a experimentar i debatre sobre l'aplicació de la intel·ligència artificial en els processos d'aprenentatge i els visitants interactuaran amb sis projectes d'investigació capdavanters sobre aplicacions d'educació basades en intel·ligència artificial.

Nits d’estiu

Acompanyant a aquests tres projectes, la Fundació ”la Caixa” ha preparat una intensa agenda d'activitats per a les primeres setmanes d'obertura de CaixaForum València, entre les quals es roba les Nits d'estiu, que seran inaugurades el 30 de juny per Rossy de Palma i Pi Piquer.

El 22 de juny tindrà lloc la conferència inaugural, en la qual l'arquitecte Enric Ruiz-Geli, acompanyat per alguns dels col·laboradors del projecte, explicarà el procés creatiu, la conceptualització de l'edifici, els desafiaments tècnics i les patents que s'han produït durant la construcció del centre cultural.

Així mateix, durant els primers dies hi haurà educadors repartits per diferents espais del centre per a explicar tots els seus secrets als visitants, i durant les Nits d'estiu, que se celebraran tots els dijous des del 30 de juny fins al 28 de juliol, es presentarà una programació variada i per a tots els públics que inclourà arts escèniques, cinema, música i poesia.

Les activitats tindran lloc en diferents ubicacions amb l'objectiu d'obrir CaixaForum València més enllà dels seus espais convencionals, i també disposarà de dues obres d'art permanents de les artistes valencianes Inma Femenía i Anna Talens.

També et pot interessar

stats