CaixaForum València: la nova vida de l’Àgora

El futur centre CaixaForum tindrà dues sales d’exposicions, un auditori amb capacitat per a unes 300 persones, llibreria, restaurant i un espai familiar i educatiu

El futur CaixaForum durant les obres a la ciutat de València / Rober Solsona (EP)

El futur centre CaixaForum València pren forma amb més de la meitat de l’obra executada i avança a velocitat de creuer i segons el calendari previst, ha destacat aquest dijous la directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán. Ho ha subratllat en el marc d’una visita d’obres en la qual ha estat acompanyada per l’arquitecte que és al capdavant del projecte, Enric Ruiz-Geli.

Les obres dins de l’edifici Àgora per alçar un nou centre cultural CaixaForum es van iniciar el març del 2020 i, després d’una aturada obligada per la pandèmia, es van reprendre a l’abril d’enguany i continuen amb normalitat, amb la previsió que el centre podrà obrir al públic el juliol del 2022.

La inversió de la Fundació "la Caixa" per a fer realitat aquest projecte superarà els 19 milions d’euros, als quals se suma un pressupost anual d’uns cinc milions d’euros per al manteniment, la programació i el funcionament del centre. Tindrà dues sales d’exposicions, un auditori amb capacitat per a unes 300 persones, llibreria, restaurant i un espai familiar i educatiu, amb un total de 8.200 metres quadrats útils sobre 9.900 de construïts.

La directora, Elisa Durán, ha anunciat la col·laboració en la arquitectura del futur CaixaForum València de dues veus artístiques: l’artista Frederic Amat i el ceramista Toni Cumella. "D’aquesta manera, lluny de limitar-se a la funcionalitat, el projecte de CaixaForum València és en si mateix una creació artística que conjuga arquitectura i art, si és que alguna vegada han estat separades, i que acollirà exposicions i activitats d’art i ciència", ha subratllat Durán durant la seua presentació inicial.

El 21 d’abril passat, Durán va anunciar la instal·lació permanent de dues obres d’art en el futur centre a càrrec de les artistes valencianes Inma Femenía i Anna Talens. Femenía ha projectat per al centre una escultura intangible que reprodueix el fenomen òptic de l’arc de Sant Martí. Arc al cel representa la combinació d’art, natura, ciència i arquitectura que l’artista ha interpretat com l’essència de CaixaForum València. 

D’altra banda, Talens proposa amb Palafit una escultura que té com a referent l’arquitectura agrària pròpia dels ecosistemes aquàtics. Es tracta d’un palafit daurat de secció triangular, pensat per a recordar i sacralitzar el mode de vida dels agricultors de l’Albufera i de les zones aquàtiques de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats