Arts escèniques, feminisme i molta literatura: deu idees per a gaudir de la Fira del Llibre de València

A més d'expositors i presentacions de llibres, enguany també hi haurà taules redones, conferències i exposicions

Els jardins de Vivers durant la Fira del Llibre de València
Els jardins de Vivers durant la Fira del Llibre de València / Fira del Llibre de València

La Fira del Llibre de València ha tornat aquesta setmana amb la 58a edició. Els jardins de Vivers acullen un any més aquesta cita imprescindible per als amants de la lectura que se celebra fins al 7 de maig i en la qual es podrà gaudir d’una completa programació plena d’originals propostes. Des d’escape rooms inclusius fins a l'anàlisi del paper de les xarxes socials en el foment de la lectura, passant per reconeixements a figures imprescindibles de les lletres com Elvira Lindo o Vicent Andrés Estellés, ací tens alguns plans per a animar-te a visitar la fira.

1. El dit de Déu, Memòries de mi mateix o Mater : llegir en valencià

La Fira del Llibre vol acostar aquest cap de setmana la literatura en valencià als lectors amb la participació de cinc autors i autores que escriuen en la nostra llengua. Així, aquest dissabte el Club de Lectura en valencià estarà conduït per l’escriptora de Bétera Raquel Ricart, qui presentarà la seua última obra El dit de Déu.

A la vesprada, l’escriptor i periodista Ferran Torrent presentarà la novel·la Memòries de mi mateix, i el diumenge també estarà present a la fira Martí Domínguez, guardonat amb el Premi Proa per l’obra Mater.

2. La literatura basca, convidada de luxe

Un conveni entre la Fundació Fira del Llibre i l’Etxepare Euskal Institutua (organisme del govern basc per al foment de la cultura basca) facilita enguany la presència en la fira de diversos autors i autores bascs. El diumenge a les 12:00 es farà la conferència “Literatura en llengües cooficials: literatura basca contemporània”, en la qual participen els escriptors Mariasun Landa i Fito Rodríguez, amb el periodista Aritz Galarraga Lopetegi i la presència d’institucions valencianes.

3. Exposicions i escape room per a persones amb discapacitat visual

La Fira del Llibre, en col·laboració amb l’ONCE, ha posat en marxa diferents activitats dirigides al públic amb discapacitat visual utilitzant la tiflotecnologia. La primera serà el dimecres 3, amb un escape room per a participar amb tota la família. L’endemà es farà una activitat centrada en el braille i els llibres exposició, i el dissabte 6 es podrà visitar una exposició d’aquest material tecnològic destinat a millorar la vida de les persones cegues. Les tres activitats seran a les 17:00 en l’Espai Tallers.

4. Han revolucionat les xarxes socials la promoció de la lectura entre els més joves?

Dues taules redones abordaran aquesta pregunta el dissabte 6. La primera Les xarxes socials com a altaveu, comptarà amb Isabel Fernández Madrid, Esperanza Luque, Javi G. de Hita i Lidia Castillo. Serà a les 11:00 a l’Espai Caixa Popular. En la segona, els assistents escoltaran una Conversa entre bookgrammers, influenciadors de llibres a Instagram, a les 13:15 en l’Espai Autores i Autors. 

5. Més que llibres: dansa, concerts i teatre

Encara que l’expressió escrita protagonitza la Fira del Llibre, en la programació també hi ha cabuda per a altres tipus de categories artístiques. La dansa, la música i el teatre prenen el jardí de Vivers diversos dies. Començarà la Companyia Jove del Conservatori, que ofereix un espectacle de dansa dirigit per Maite Bacete-García aquest dissabte a les 19:00. A més, l’Institut Valencià de Cultura organitza aquest diumenge a les 20:00 el concert Autòctone: Sons de Rapsoda, i el pròxim diumenge 6 Samaruc Teatre representarà Romances y coplas de Cordel, a les 12:00. Les representacions seran a l’Espai Obert.

6. Elvira Lindo, Premi Fira del Llibre 2023

L’escriptora gaditana és la guardonada del Premi Fira del Llibre 2023, junt amb Josep Piera. Lindo presentarà el dissabte 6 a les 18:00 la seua nova novel·la En la boca del lobo, inspirada en part pels moments de la seua infantesa que va viure als llogarets del Val de la Sabina i Sesga, al Racó d'Ademús, zona d’on era sa mare. Durant l’acte s’aprofitarà per a lliurar-li el premi.

7. El feminisme des de diverses perspectives literàries

El feminisme també forma part de la programació de la Fira del Llibre de València. El dimarts 2, la Sala Museu 2 acollirà a les 18:00 la conferència “Llibres, cancel·lació i feminisme” amb Amparo Zacarés, presidenta de Clásicas y Modernas, i Rosa María Rodríguez, filòsofa i escriptora.

El dimecres 3, el club de lectura conversarà sobre Fadrines: El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana de Raquel Ferrero i Clara Colomina, i el dijous 4 Encarna Sant-Celoni, Carme Manuel, Begonya Poza i Anna Gascón analitzaran en una taula redona el “Sexe i gènere en la traducció”.

8. Homenatge a Vicent Andrés Estellés en el 30é aniversari de la seua mort

Aquesta edició de la fira tindrà ben present al poeta valencià Vicent Andrés Estellés, quan es compleixen trenta anys de la seua mort. Per aquest motiu, la Fira del Llibre i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ofereixen un recital en el seu honor el dijous 4, on diversos poetes llegiran les seues obres.

9. La criança dels fills, un dels temes destacats

Els pares i mares en recerca de consell per a la criança dels fills trobaran aquest dissabte recursos que els podran ajudar. La psicòloga infantil valenciana Carmen Esteban, també coneguda com a @mipsicologainfantil, presenta el llibre Educar con paciencia: Ayuda a tu hijo a gestionar sus emociones a la 13:15 a l’Espai Caixa Popular. 

En el mateix lloc a les 20:00, Sandra Ramírez farà una conferència amb Cristian Arenós, on presentarà el seu treball Límites sin gritos ni castigos y crianza con apego, el qual ofereix eines respectuoses per a educar la xicalla.

10. Viu la Fira del Llibre amb À Punt

Les persones que visiten aquests dies la Fira del Llibre poden trobar-se en algunes de les activitats que ha preparat À Punt. Les Feretes i Dani Miquel oferiran aquest dissabte una actuació al migdia a l’Espai Obert, i el diumenge 7 Podríem fer-ho millor retransmetrà un programa especial en directe a les 11:00.

Consulta la programació completa al web de la Fira del Llibre de València.

També et pot interessar

stats