Any Berlanga: molt de cine, un congrés i un premi al millor ninot de falla berlanguià

Hui s'ha presentat el programa d'activitats que es desenvoluparan fins a juny del 2022

Presentació de la programació de l'Any Berlanga
Presentació de la programació de l'Any Berlanga / Presidència GVA

Dissabte s'inicia de manera oficial l'Any Berlanga. És el dia que el cineasta valencià haguera fet el 100 anys. Encara que de manera oficiosa, la maquinària aquesta engegada des de fa mesos. El passat 8 de gener es va declarar el 2021 com Any García Berlanga i menys de dos mesos després, al març, ja s'havia inaugurat la primera gran mostra expositiva al MUVIM. La setmana passada es presentava 'Furia espanyola', una publicació amb més de 800 pàgines d'anàlisi i investigació sobre l'univers Berlanga.

Però hui els membres del comité executiu de la Comissió Commemorativa de l'Any García-Berlanga, adscrita a la Presidència de la Generalitat han presentat el programa d'activitats que, després de la crisi sanitària, té el vist-i-plau d'ampliar-se fins a juny del 2022. Per davant, per tant, exposicions, un segell de Correus commemoratiu, una locomotora de l'AVE que portarà del nom de García Berlanga i fins i tot, un concurs de narrativa eròtica que s'encetarà este mateix mes de juny.

També les falles del 2022, si la pandèmia ho permet, tindran un premi Berlanga a la millor escena o ninot berlanguià promogut per la Generalitat Valenciana. El Congrés Internacional Berlanga - Càtedra Gª Berlanga CEU serà del 18 al 20 de novembre i també els IV Premis de l'Audiovisual Valencià, que enguany tornen a celebrar-se a Alacant, miraran amb especial estima cap al director de cine.

La gastronomia i el turisme també estan contemplats en aquesta gran programació perquè les rutes per la ciutat de València ja estan en marxa i les que promourà Turisme Comunitat Valenciana als municipis valencians que van ser especials en la cinematografia del cineasta s'iniciaran el mes que ve.

El més berlanguià i proper serà l'acte de demà, quan per fi es coneixerà el llegat de Berlanga. Una misteriosa caixa que està depositada a l'Institut Cervantes des de fa una dècada i de la qual, el seu contingut passarà a formar part de l'exposició 'Berlanguiano. Luis García Berlanga (1921-2021)' de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid.

Una delegació valenciana amb Rosana Pastor, comissionada de l'Any Berlanga al capdavant, amb la banda de música Eslava de Albuixech, eixirà demà a primera hora cap a Madrid. Assistiran a l'apertura del llegat del cineasta, amenitzaran l'acte de les bandes sonores de la seua filmografia i després repetiran el repertori a la Puerta del Sol.

Per la seua banda, la directora general de Promoció Institucional, Mª Fernanda Escribano, ha anunciat l'acte institucional que tindrà lloc el dia 12, amb motiu del centenari del naixement de Luis García-Berlanga. Serà al Palau de la Generalitat i el precediran tres concerts simultanis de la banda sonora de 'Bienvenido Mr. Marshall' a la plaça de l'Ajuntament d'Alacant, a la plaça de Les Aules de Castelló i a la plaça de la Verge de València. Una acció musical gràcies a la col·laboració i participació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats