70.000 il·licitans i 300.000 palmes es congreguen en la processó de les Palmes d’Elx

Una fita solemne, els orígens de la qual es remunten al segle XIV, que és festa d’interés turístic internacional

La processó de les
Més de 70.000 il·licitans celebren la processó de les Palmes d’Elx / À Punt Notícies

El so de tambors i cornetes i les talles de la Setmana Santa comencen a obrir-se pas entre els vestigis de la festa fallera que queden en molts pobles, a penes uns dies després de la Cremà del passat dimarts.

És el cas d’Elx (Baix Vinalopó), que aquest diumenge a les 11 hores inicia els actes religiosos de la Setmana Santa del 2024 amb la processó de les Palmes, que À Punt retransmet en directe pel web i per la televisió.

Una fita solemne, els orígens de la qual es remunten al segle XIV, que és festa d’interés turístic internacional —junt amb el Misteri d’Elx— i que des del 2023 també és festa d'interés turístic autonòmic.

Aquesta festa congrega hui més de 70.000 il·licitans i il·licitanes que recorreran els carrers d'Elx amb la palma beneïda per a acompanyar el pas de Jesús Triomfant, en la coneguda popularment com la processó de la Burreta, fins a la basílica de Santa Maria.

Alta demanda de palmes, però un ofici en perill

Enguany les comandes s’han multiplicat i eixiran al carrer més de 300.000 palmes blanques cultivades al palmerar d’aquest municipi del Baix Vinalopó per al Diumenge de Rams. Unes palmes que els tallers de la localitat i les mans expertes de les trenadores transformen en autèntiques obres d’art. 

Trenadores preparant les palmes blanques per al Diumenge de Rams
Trenadores preparant les palmes blanques per al Diumenge de Rams / À Punt Notícies

A més, la demanda d’aquestes elaborades i apreciades manufactures enguany ha ascendit amb comandes de dins i de fora del territori espanyol. No obstant això, perilla la supervivència d’aquest ofici que està en hores baixes, per falta de relleu generacional. Cada vegada queden menys artesanes que sàpien com fer aquestes creacions i s'han començat a fer cursos perquè l’ofici no es perda.

El viatge de les palmes: d’Elx al Vaticà i a la Casa del Rei, entre altres

Alhora, dimecres passat algunes de les palmes blanques més treballades, que arriben a fer tres metres, van ser enviades a diverses personalitats, com són els reis d’Espanya, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el papa Francesc, el govern valencià i els bisbats de la Diòcesi d'Oriola-Alacant i de la de Solsona.

Unes obres tradicionals, regalades per l’Ajuntament d’Elx, embolcallades amb bastidors i amb tota la cura que precisen per recórrer els quilòmetres de trajecte amb total seguretat. 

La Setmana Santa, en directe en À Punt

La programació especial d’À Punt per Setmana Santa es completarà amb les retransmissions en directe de les processons següents, que es poden gaudir en el territori valencià:

  • Processó del Dijous Sant a Alacant (dijous, 28 de març a les 22 hores)
  • Rompuda de l’Hora a l’Alcora (divendres, 29 de març a les 12 hores)
  • Processó del Divendres Sant a Oriola (divendres, 29 de març a les 19:15 hores)
  • Processó del Divendres Sant a Crevillent (divendres 29 de març a les 21:45 hores)
  • Processó de l’Encontre a Torrent (diumenge 31 de març a les 10 hores)
  • Missa de Diumenge de Resurrecció a Torrent (diumenge 31 de març a les 11 hores)

També et pot interessar

stats