El Divendres de Dolors trau al carrer les primeres processons de la Setmana Santa valenciana

Vinaròs, Alzira, Oriola, el Cabanyal de València o l’Alcora acullen les primeres celebracions; mentre, el barri de la Santa Creu d’Alacant i Elx es preparen per a unes festes multitudinàries

Una de les confraries d'Alzira, la de la Verge dels Dolors, que inicia aquesta nit les processons a Alzira
Una de les confraries d'Alzira, la de la Mare de Déu dels Dolors, que inicia aquesta nit les processons a Alzira / Facebook Real Cofradia Virgen de los Dolores

El so de tambors i cornetes i les talles de la Setmana Santa comencen a obrir-se pas entre els vestigis de la festa fallera que queden en molts pobles a penes tres dies després de la Cremà. Els carrers d’Oriola, l’Alcora, Vinaròs, Alzira o el barri del Cabanyal de València són alguns dels que, ja des d’aquest divendres, acolliran les primeres processons de Setmana Santa en el que serà l’avantsala de les celebracions de Diumenge de Rams.

Un d’eixos municipis serà Vinaròs. En aquest municipi del Baix Maestrat els tocs dels bombos i tambors de diferents confraries, a partir de les set i mitja de la vesprada, anunciaran l’arribada de la Setmana Santa. Posteriorment, arrancaran les processons d’enguany amb la de la Mare de Déu dels Dolors, que donarà pas al pregó d’aquesta festa, declarada d’interés turístic autonòmic.

Un poc més al sud, a l’Alcora, a les huit de la vesprada eixirà al carrer la primera de les processons d’enguany, la infantil, que organitza la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors des de fa uns anys i que reunirà els confrares més menuts del municipi.

Als poblats marítims de València, més de 3.000 confrares es preparen per a donar vida al mig miler de personatges bíblics que es representaran en la Setmana Santa Marinera. Mentrestant, el Cabanyal acollirà aquest divendres les processons de les confraries de Granaders que acompanyen les Doloroses: la Mare de Déu Coronada, la Mare de Déu dels Dolors i la Mare de Déu de la Soledat, i la processó de la Germanor de Maria Santíssima de les Angoixes, amb la mare de Déu al peu de la creu.

Així mateix, a Alzira, dues de les confraries més arrelades de la ciutat, la de la Mare de Déu dels Dolors i la del Devallament, protagonitzaran el tradicional encontre a la plaça Major, en la que es coneix com a Nit de les Miradetes. Serà la primera de les processons de la Setmana Santa alzirenya, declarada d’interés turístic nacional, i a la qual demà dissabte la periodista d’À Punt, Clara Castelló, donarà el tret d’eixida amb el pregó.

Els escolars d’Oriola han iniciat aquest divendres al matí la Setmana Santa, d’interés turístic internacional, amb les tradicionals processons infantils que organitzen diversos centres escolars. Ja a la nit, serà el torn dels adults, amb la processó del Crist dels Angoixats i de Nostra Senyora de les Angoixes i amb els clarins de la germandat del Prendiment retent honors als càrrecs d’aquesta confraria. Ben entrada la nit, el tradicional cant de la passió prendrà els carrers de la capital del Baix Segura.

Besamans a l'ermita de la Santa Creu

Al barri de la Santa Creu d’Alacant també ultimen detalls per a afrontar els dies grans de la Setmana Santa, que aquest divendres ha previst diversos actes religiosos. Un dels més emotius, el besamans de la Mare de Déu dels Dolors, que durant tot el dia acull l’ermita de la Santa Creu. És un dels actes que inicia una festa d’interés turístic nacional en què participen vora 10.000 persones i que enguany, a més, celebra el huitanta aniversari de la Junta Major de Germandats i Confraries.

D’altra banda, a Elx també es preparen per a donar el tret d’eixida a la Setmana Santa amb la multitudinària processó de la Burreta, en la qual participaran més de 35.000 persones amb la tradicional palma blanca cultivada al palmerar d’aquest municipi del Baix Vinalopó. Aquest acte, declarat d’interés turístic internacional, els orígens del qual es remunten al segle XIV, serà un dels que els espectadors podran seguir en directe des d’À Punt, a partir de les 11 del matí. Serà la primera de les celebracions de la Setmana Santa que es retransmetran al llarg de la setmana en el web i la televisió pública.

També et pot interessar

stats