El 64% dels valencians llig en el seu temps lliure i les dones són les més lectores

El percentatge ha pujat set punts des de 2012 pràcticament en la mitjana espanyola

Una dona llegint
Una dona llegint / Shutterstock
31 de gener 2024 - 21:16

Un 64% dels valencians i valencianes assegura que llegeix llibres en el seu temps lliure, una xifra lleugerament per sota de la mitjana nacional, fixada en el 64,1%. Així es desprén del Baròmetre d'hàbits de lectura 2023 elaborat per la Federació del Gremi d'Editors d'Espanya (FGEE), que reflecteix, com a dada positiva, que la quantitat de lectors valencians s'ha incrementat set punts des de l'any 2012 (56,8%).

De l’informe, presentat aquest dimecres, es desprén que, després del creixement exponencial experimentat durant la pandèmia, el percentatge de lectors i lectores s’ha consolidat, a Espanya, pujant cinc punts, des de 2012 (del 59,1% al 64,1%). Tanmateix, en l'últim any s'observa una mínima caiguda del percentatge de persones que llegeixen en el seu temps lliure (64,8% a 64,1%).

El baròmetre posa xifres a la situació lectora a Espanya. En aquest sentit, reflecteix que des de 2012 el percentatge de lectors freqüents (llegeixen almenys amb una freqüència setmanal) ha crescut 4,8 punts percentuals, fins al 52%.

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha defés que la lectura és un “ecosistema” que el seu departament ha de protegir i aspira al fet que aquests índexs lectors “vagen a més”. Urtasun ha avançat la posada en marxa d'una partida d’1,4 milions d'euros en ajudes a entitats locals per a la promoció de la lectura, a més de la consolidació de la primera fase del Pla de Foment de Lectura, entre altres mesures per al sector del llibre. 

El baròmetre posa xifres a tota la situació lectora a Espanya. En aquest sentit, reflecteix que des de 2012 el percentatge de lectors freqüents (aquells que llegeixen almenys amb una freqüència setmanal) ha crescut 4,8 punts percentuals, fins al 52%.

L'informe també constata que un 35,9% dels espanyols i espanyoles afirma no llegir mai o gairebé mai. Generalment, diuen no llegir per falta de temps, però ha augmentat bastant el percentatge d'aquells que prefereixen invertir el seu temps en unes altres activitats, segons ha indicat el responsable de l'elaboració de l’estudi, Óscar Chicharro. “A més, si s'ajunta el temps emprat en totes les pantalles —televisió o streaming—, aquesta seria la principal causa d'abandó lector”, ha remarcat.

Les dones són les més lectores 

En termes generals, el 68,6% de les dones llegeixen llibres en el seu temps lliure enfront del 59,3% dels homes. Destaca especialment el grup comprés entre els 25 i 34 anys, on lligen el 73,4% de les dones i el 55,9% dels homes. Si ho comparem amb 2012, el percentatge de dones que llegeix llibres en el seu temps lliure s'incrementa en 5,3 punts percentuals, mentre que els homes en 4,5 punts. 

Una altra dada destacada és que la lectura en menors continua sent “molt majoritària”. En el 76,3% de les llars amb menors de sis anys els pares llegeixen als seus fills petits, mentre que el 86% dels xiquets i les xiquetes entre sis i nou anys llegeixen en el seu temps lliure.

Per comunitats autònomes, només sis es troben per sobre de la mitjana d'Espanya, que va arribar l'any passat al 64,1%. Aquestes comunitats són Madrid (73,5%), Catalunya (68,2%), Navarra (68,1%), el País Basc (67,8%) La Rioja (66,6%) i Aragó (64,3%). Entre la mitjana i el 60% es troben la Comunitat Valenciana, Astúries, Balears, Cantàbria, Castella i Lleó i Galícia.

Per contra, sota el 60% se situen Múrcia (59,5%), Andalusia (59%), Castella-la Manxa (58,9%), Canàries (58,3%) i Extremadura (54,4%). En qualsevol cas, l'informe destaca que, si es compara amb les dades de 2012, totes les comunitats autònomes mostren increments.

També et pot interessar

stats