Mitja hora de lectura al dia: l'èxit d'un institut de Mislata

Cada dia l'alumnat de tots els cursos del centre té trenta minuts per a llegir a classe

Xiquets lligen en classe / À Punt NTC

L'IES La Moreria de Mislata va iniciar durant el curs passat una iniciativa innovadora: els 600 alumnes del centre havien de dedicar mitja hora cada dia a llegir a les aules. Un any després, i vistes les xifres de préstec de la biblioteca d'aquest institut, que s'han disparat, es pot afirmar que la iniciativa és tot un èxit i els ha ajudat a millorar en comprensió lectora.

Luisa Alcácer, coordinadora de la comissió de biblioteca de l'institut, ha explicat que "el préstec de llibres s'ha duplicat". El curs passat es van fer al voltant de 580 préstecs, "i ara ja en portem més de 600".

Però el que més destaquen és el que suposa que cada dia l'alumnat de tots els cursos del centre tinga trenta minuts per a llegir a classe. Esteban Verchez, vicedirector del centre, ha explicat que "el més important és que l'alumnat s'està acostumant a estar mitja hora tranquil·lament llegint" i que en eixe temps "l'institut està en silenci totalment".

Un temps en què han de focalitzar l'atenció en les pàgines del llibre, lluny de distraccions de pantalles i mòbils. Reconeixen que hi ha alumnat a qui li costa, però també es dona el cas contrari. "Hi ha alumnat que diu: ja ha sonat el timbre? I hem de cridar-los l'atenció perquè paren de llegir i diuen que no, que acaben el capítol, perquè tenen moltes ganes", ha assegurat Verchez.

Una de les claus, diuen, és donar-los llibertat per a triar la lectura, però també tindre títols nous al seu abast a la biblioteca. "Els últims anys, amb les ajudes que ha donat la Conselleria, hem aconseguit renovar este fons i busquem llibres del seu interés", ha explicat Alcácer.

El resultat: adquireixen molt més vocabulari, escriuen millor i estan entretinguts. Proposen que aquesta iniciativa, que ja funciona en altres centres públics valencians, s'estenga a la resta amb l'objectiu de millorar la comprensió lectora de l'alumnat.

També et pot interessar

stats