16.02.2023 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que el Congrés ha donat llum verda definitiva a dues lleis impulsades pel Ministeri d'Igualtat, la llei trans i de garantia dels drets LGTBI+ i la reforma de la llei de l'avortament, que han rebut el suport del PSOE, Unides Podem i el bloc de la investidura. Dues lleis que s'han hagut de tornar a votar després d'incloure modificacions al Senat. 

La llei trans i de garantia dels drets LGTBI+ és la primera d'aquest tipus en la democràcia espanyola. Ha tingut un camí parlamentari complex, perquè cap llei ha generat més fractures i tensions internes en el govern de coalició durant la tramitació, així com dins del parlament, el PSOE mateix i el moviment feminista. Aquesta norma consagra la lliure autodeterminació de gènere i permet que qualsevol persona major de setze anys puga canviar el sexe i el nom en el Registre Civil sense necessitat de presentar informes mèdics o psicològics ni sotmetre's a processos d'hormonació. També es podrà fer als 14 i 15 anys amb consentiment patern, i als 12 i 13 amb un aval judicial. 

La reforma de la llei de l'avortament ha tirat avant amb l'oposició del PP i Vox, i després de la resolució del Tribunal Constitucional, que ha avalat la llei de terminis del 2010, contra la qual van recórrer els populars. Les dones ja no rebran el sobre amb la informació que arreplega alternatives a l'avortament i ajudes públiques a la maternitat, ni tampoc hauran d'esperar als tres dies de reflexió per a reafirmar-se en la decisió d'interrompre l'embaràs, com passava fins ara. Les joves de 16 i 17 anys podran interrompre l'embaràs sense permís dels pares i mares. Per regla general, els avortaments es faran en la sanitat pública, i el centre estarà al més prop possible del domicili de la dona. La llei també regula per primera volta el dret a una baixa laboral temporal per tindre regla dolorosa. La baixa la dictaminarà un metge i no tindrà una durada màxima de dies. No s'exigirà un mínim de temps cotitzat i el cost l'assumirà la Seguretat Social des del primer dia. Es crea una baixa prepart des de la setmana 39 de gestació, que no consumeix cap dia del permís de maternitat. I s'inclou un nou dret a la incapacitat laboral en les dones que hagen avortat. 

Aquesta nit hi ha hagut novetats en el cas de la dona embarassada morta d'un tir a la Vall d'Uixó. La Guàrdia Civil ha detingut la parella de la jove i tres persones més. La parella està detinguda per cooperació i una altra persona per homicidi involuntari. Els altres dos, per encobriment. No es descarten més detencions. Els investigadors tracten d’aclarir si la dona va rebre el tret accidentalment quan volia impedir que l’home usara l’arma. La investigació està sota secret de sumari. 

La problemàtica del soroll al carrer genera descontentament i malestar entre el veïnat i els comerciants. És el cas de València, on l'ordenança municipal limita la distància de l'obertura de locals amb música i de bars i restaurants. Mentrestant a Castelló de la Plana l'Ajuntament no donarà permís per a instal·lar noves terrasses fins que la Fiscalia resolga si s'ha reduït el soroll des de la implantació de la ZAS. 

L'encariment de la cistella de la compra també afecta els bancs d'aliments. La llet i l'oli són dos dels productes que comencen a escassejar. A la data de caducitat cal afegir la pujada del preu d'aquests dos productes bàsics a les cases. A algunes associacions ja no els arriben i altres tenen només dos mesos per a resistir. D'altra banda, a Alacant 25 entitats social s'han unit per denunciar els entrebancs burocràtics que els posen en la Regidoria d'Afers Socials de l'Ajuntament. Allí, al barri de Requena 240 famílies podrien quedar sense aquesta ajuda si no els renoven el certificat necessari per a arreplegar aquestes cistelles.

stats