Tret d'eixida a les Falles del setembre: Plantà infantil, primera mascletà i Nit de l'Alba

À Punt ofereix una programació especial per a seguir els actes d'aquestes festes atípiques amb una gran cita per a aquest dimecres: la retransmissió de la primera mascletà

Imatge de la plantà de la Falla infantil municipal ‘Saps qui sóc?’ de Ceballos i Sanabria.
Imatge de la plantà de la Falla infantil municipal ‘Saps qui sóc?’ de Ceballos i Sanabria. / Amparo Fernández

Any i mig després de la suspensió de les Falles de 2020 per la pandèmia de coronavirus, la festa torna per a tancar un cicle. La plantà dels monuments infantils ha marcat l'arrancada oficial de les Falles de 2021, les primeres celebrades en ple estiu i afectades pel context sanitari de la Covid-19. Les comissions falleres han apurat la vesprada i nit del dimarts per a enllestir els seus monuments, que ja llueixen totalment acabats en els carrers de València i els altres municipis que celebren les Falles entre l'1 i el 5 de setembre. 

La Plantà d'enguany ha obligat els artistes fallers a tindre un ull posat en el cel per l'amenaça de pluja. Els ruixats que han caigut en els últims dies, de fet, ja han danyat alguns ninots que es trobaven ja instal·lats en la via pública

Tot i que el calendari oficial d'actes s'ha iniciat aquest dimecres, 1 de setembre, a les 8:00 hores amb la plantà infantil, l'ambient faller es respira des de fa dies en molts racons de la geografia valenciana. Els envelats i les carpes instal·lats en les proximitats dels casals fallers ja dominen els carrers i aquest dimarts es va donar a conéixer el ninot infantil indultat, de la falla Almirall Cadarso-Comte d'Altea, que es salvarà del foc en aquesta atípica edició. 

A València i els municipis pròxims que conformen la Junta Central Fallera (JCF) es plantaran en total 390 monuments infantils. Són dos menys de la xifra habitual perquè dos comissions de les 392 que pertanyen a la demarcació —Nador-Miraculosa i Humanista Mariner-Manuel Simó— han decidit no plantar res enguany, ni en categoria infantil ni gran. A les 390 falles d'infantil se sumaran tant altres monuments infantils com tots els grans que s'exhibisquen en altres municipis de la província i de la resta de la Comunitat Valenciana que també celebren les Falles durant aquests dies.

Calendari per a hui dimecres 

A la Plantà infantil li seguirà, a partir de les de les 10:00 hores, la clausura de l'Exposició del Ninot de les falles grans. Mitja hora després, a les 10:30, tindrà lloc la proclamació del ninot indultat de 2021. Una vegada es faça oficial el nom de la comissió a què pertany l'únic monument gran que no es cremarà, a partir de les 11:00 hores començarà la recollida de tots els ninots que integraven la mostra. L'exposició, per primera vegada, s'ha ubicat en La Base de la Marina de València perquè el lloc habitual, el Museu de les Ciències Príncep Felip, és punt de vacunació contra la Covid-19.

A les 14:00 hores i respectant l'horari habitual de les mascletaes de les Falles tradicionals celebrades el mes de març tindrà lloc la primera de les disparades dels actes fallers de setembre. És la primera gran cita i es retransmetrà en directe per À Punt, que ha preparat una programació especial amb una àmplia cobertura de les festes. 

En total, hi haurà 19 mascletaes fins al 5 de setembre, la mateixa xifra que les 19 que es llancen entre l'1 i el 19 de març, a raó d'una per dia, des de la plaça de l'Ajuntament de València. Aquest espai, però, no serà enguany epicentre de la pólvora. A causa de les mesures adoptades per a previndre l'expansió de la pandèmia, les mascletaes tindran un format innovador i es repartiran per diferents punts de la ciutat, que no s'han donat a conéixer, per a evitar aglomeracions de persones. 

El programa de dimecres es tanca a les 23:00 hores amb l'Alba de les Falles, un acte pirotècnic que a la ciutat de València dona pas a la plantà dels monuments grans i que podrà seguir-se en la televisió d'À Punt des de les 22:00 hores. Totes les falles hauran de lluir completes als carrers des del dijous, 2 de setembre. Durant tota la matinada i fins a les huit del matí es conclouran les tasques de muntatge.

També et pot interessar

stats