Falles 2021: què s'hi pot fer i què no?

La Conselleria de Sanitat ha publicat el pla sanitari amb normes i recomanacions per a la celebració de les Falles

Tot el que necessites saber sobre les restriccions de les Falles 2021 / À Punt NTC

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquest divendres la modificació de l'apartat 1 de la resolució del 14 d'agost de mesures anti-Covid relativa a celebracions, esdeveniments o concentracions de persones, per a permetre que es puguen fer a partir d’aquest dissabte. La resta de les restriccions del decret continuen totes vigents, segons ha anunciat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

D’aquesta manera, el pla sanitari de la Generalitat busca generar un nou model festiu sanitàriament responsable que permeta assimilar tots els actes i activitats festives a la normativa sectorial vigent que siga d’aplicació en cada cas, prioritzant el desenvolupament d’activitats a l’aire lliure.

Aquest és el resum del que es pot fer i el que no durant la setmana de Falles:

Esdeveniments

  • Recollida de l'Exposició del Ninot: Hi participaran un màxim de deu persones amb un horari assignat per a cada comissió.
  • Plantà: Els operaris i fallers que els ajuden portaran en tot moment mascareta i respectaran la distància de seguretat, i hi haurà una tanca entre ells i els vianants. Als municipis amb toc de queda nocturn els operaris poden continuar plantant després de la 1 de la matinada i ser ajudats per un màxim de sis membres de la falla.
  • Despertà: Es desenvoluparan sense desplaçament, en ubicacions que poden variar diàriament, amb distància social, mascareta i amb control de participants i d'espectadors per a evitar aglomeracions.
  •  Desfilades i cercaviles: La mascareta serà obligatòria tant per als participants com per al públic, excepte menors de sis anys. S'establiran itineraris que eviten aglomeracions. També s’haurà de garantir la distància de dos metres entre els músics i entre aquests i els fallers.
  •  Ofrena: Amb mascareta, distància de seguretat de metre i mig i per itineraris que eviten aglomeracions. Es tractarà de reduir al màxim la presència del públic amb una cobertura televisiva o la limitació de participants. Les files no es trencaran i estaran formades per un màxim de quatre adults o cinc xiquets. S'organitzaran els punts de reunió previs per a no coincidir amb altres comissions. Si s'acudeix amb autobús, és convenient un registre per seients, per a facilitar rastrejos si es detecta algun positiu.
  • Dinars, esmorzars i sopars: Es faran a l'aire lliure, mitjançant envelats sense laterals o en carrers delimitats per a això, i amb les normes de la restauració de nombre de comensals i distància entre taules. Es faran grups estables per a asseure's sempre els mateixos junts. L’ús de barra es limitarà a agafar menjar o beguda.
  • Visita a les falles: Es recomana una doble tanca de seguretat i gestió de cues introduint normes de distanciament previ avís amb senyalització visible. S'implantaran mesures que eviten les aglomeracions als voltants de la falla, com a cites prèvies o visites virtuals.
  • Cremà: Es delimitaran els carrers confluents amb el monument, incloent-hi cadires o aforament delimitat per a evitar aglomeracions i es proposa la inscripció a través d'aplicacions mòbils, correu electrònic o xarxes socials de les comissions. Es crearà una doble tanca de seguretat per a situar els fallers separats entre ells i el públic.
  • Actes pirotècnics: Amb mascareta, distància, sense aglomeracions i control d'accessos. Es calcularà l'aforament dividint la superfície útil per 2,25 metres quadrats.
  • Concursos de paelles: Es poden celebrar amb grups de deu persones màxim, sense aglomeracions i amb mascaretes. El consum serà en taules de deu persones en interiors i separació de dos metres entre elles, i sis persones en interiors amb separació d'1,5 metres.
  • Envelats: S'usaran sense laterals, només ensostrat, per a activitats a l'exterior. Si tenen més de dos laterals es considera activitat en interior i s'aplicaran les normes sanitàries per a espais interiors.
  • Activitats en casals: Es poden fer campionats interns, com truc, i altres activitats complint la normativa sobre seus festeres (aforament del 75%) i sobre restauració.
  • Actes culturals: Qualsevol acte de caràcter musical o cultural es realitzarà establint butaques o seients preassignats, mantenint un seient de distància en la mateixa fila en cas de seients fixos o complint amb la distància interpersonal d'1,5 metres si no hi ha seients fixos, excepte convivents. S'assegurarà una ventilació suficient i una distància de seguretat de, almenys, dos metres entre músics, cantants o persones mantenidores de l'acte i el públic.

A més, cada comissió tindrà un coordinador Covid, format per a aplicar la normativa vigent en els actes fallers. Per altra part, les empreses externes d'elaboració d'aliments podran cuinar complint les mesures higièniques i de seguretat habituals i amb un permís d'ocupació de l'ajuntament. També, s'hauran d'implantar mesures per a mantindre les distàncies en les cues als llocs de menjar ambulant.

Es prohibeix:

  • Les revetles, discomòbils, karaokes i actuacions esporàdiques o amateurs de cant.
  • El ball, tant en interior com en exterior.
  • Les cavalcades.
  • El consum en les barres de bar. El seu ús es limitarà a la venda i distribució d'aliments i begudes.

Mesures de seguretat:

  • La mascareta serà obligatòria en tots els actes relacionats amb les Falles, en interiors o a l’aire lliure, tant per a les persones que hi participen com per al públic. L’única excepció són els xiquets i xiquetes menors de sis anys.
  • Els actes pirotècnics han de complir les mesures que estableix el protocol específic aprovat per Sanitat. 
  • Els actes que siguen de caràcter estàtic hauran de desenvolupar-se en llocs o espais delimitats on es puga controlar l’aforament i l’accés per a garantir sempre el compliment de les mesures establertes i el manteniment de la distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres. En cas que siguen actes itinerants, s’haurà d’organitzar de manera que s’hi eviten aglomeracions mitjançant itineraris que així ho garantisquen.
  • S'avançaran els horaris de celebració i es descentralitzaran els actes susceptibles de generar aglomeracions, no utilitzant-se el centre de les localitats com a punt neuràlgic de la festa.
  • El consum d'aliments i begudes en esdeveniments a l'aire lliure es farà exclusivament a la zona de restauració que s'habilite en el seu cas, que haurà d'estar separada de la zona de l'esdeveniment. Alternativament, es permet la possibilitat d'habilitar un servei assistit per personal, on els assistents puguen consumir a la seua butaca o seient.
  • Les demarcacions falleres estaran senyalitzades amb normes i recomanacions. A més, l'ús de les zones d'activitat es restringirà als fallers i falleres i es reduiran les visites en la mesura que siga possible.

Tots els esdeveniments, celebracions i concentracions es desenvoluparan com a màxim fins a les 00:30 hores.

També et pot interessar

stats