Ja s’han fet públics els dissenys de les falles municipals de València

Marina Puche i Ceballos & Sanabria faran Llegir en verd, i Escif i Pere Baenas, Dos coloms, una branca

'Llegir en verd' i 'Pelea de palomas', falles municipals de València 2024
'Llegir en verd' i 'Dos coloms, una branca', falles municipals de València 2024 / Junta Central Fallera
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'octubre 2023 - 20:07 Actualitzat: 18 d'octubre 2023 - 21:52

El Saló de Cristall de l’Ajuntament de València ha acollit la presentació oficial dels projectes de les falles municipals per a les falles del 2024. 

La falla infantil, dissenyada per Maria Puche i elaborada pels artistes Ceballos & Sanabria, portarà per lema Llegir en verd, i vol que descobrim una València verda i sostenible a través de la imaginació i la lectura. Un monument que servirà per a recordar que València és Capital Verda Europea 2024 a través de la xicalla de la ciutat.

Quant a la falla gran, Dos coloms, una branca, dissenyada per Escif i feta per Pere Baenas, porta un missatge en què la pau i la guerra es barregen per a reflexionar sobre el moment que vivim i sobre la necessitat de trobar la pau. Les figures centrals seran dos coloms blancs enfrontats que subjecten una branca d'olivera.

A la presentació han acudit tant els artistes com les falleres majors de València, Maria Estela Arlandis i Marina García, i les corts d’honor, que hi han assistit il·lusionades per a conéixer les seues falles, dos projectes que no les han decebudes en absolut. 

El regidor de Festes i Tradicions i president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, ha afirmat que l’equip format per Ceballos & Sanabria i Marina Puche és un “trident de garanties per a la falla municipal infantil”. Pel que fa al monument gran, Ballester ha destacat el retorn a la plaça de l’Ajuntament d’un dels artistes fallers actuals més llorejats, Pere Baenas, que torna de la mà d’Escif, que ja va deixar empremta amb la icònica meditadora. 

Llegir en verd

València serà Capital Verda Europea en 2024, per això Llegir en verd és un tema tan acurat per a la falleta municipal. 'Llegir en verd' és, per tant, imaginar-se històries divertides, quotidianes, alegres, amb personatges de mil formes i colors, al voltant d'aquells espais de la ciutat de València, on els seus millors valors ambientals i sostenibles han propiciat que siga la gran capital verda d'Europa, uns xicotets contes que facen les delícies de la xicalla, i també d'uns quants adults.

La fallera major infantil de València, Marina García, el regidor de Festes i Tradicions, Santiago Ballester, la dissenyadora Marina Puche i els artistes fallers, Ceballos&Sanabria, amb l'esbós de la falla municipal infantil
La fallera major infantil de València, Marina García, el regidor de Festes i Tradicions, Santiago Ballester, la dissenyadora Marina Puche i els artistes fallers, Ceballos&Sanabria, amb l'esbós de la falla municipal infantil / Magda Nicolau

Una falla oberta i divertida en la qual el fil conductor és la lectura d'una València verda, inventant històries curtes, però plenes d'essència, com els perfums que es guarden que flascons xicotets, com aquells llibrets que amb poques pàgines diuen moltes coses, o fins i tot amb les seues artístiques portades ja conviden a endinsar-se de ple en les històries.

Dos coloms, una branca

En Dos coloms, una branca, que a més d'esbós té maqueta, dos coloms blancs, símbol de la pau, que s'enfronten, símbol de la guerra, per una branca d'olivera, símbol de la pau. El missatge que pretén enviar el dissenyador Escif és que la guerra s'alimenta de la dualitat, mentre que la pau s'alimenta de la unitat. Enguany el monument gran de l'Ajuntament serà una falla clàssica que recupera alguns elements ornamentals, com les estructures laterals de suport, la monumentalitat imperant de les figures principals o el folklore vinculat a rescatar elements populars i quotidians de la cultura valenciana. Però, al mateix temps, és un monument avantguardista i actual, no sols pel llenguatge visual que trenca amb tot allò que s'ha vist anteriorment, però, sobretot, perquè aposta per un model de falla completament responsable i sostenible amb el medi ambient.

La fallera major de València, Maria Estela Arlandis, el regidor de Festes i Tradicions, Santiago Ballester, el dissenyador Escif i l'artista faller Pere Baenas, amb la maqueta de la falla municipal
La fallera major de València, Maria Estela Arlandis, el regidor de Festes i Tradicions, Santiago Ballester, el dissenyador Escif i l'artista faller Pere Baenas, amb la maqueta de la falla municipal / Magda Nicolau

També et pot interessar

stats