Escif i Pere Baenas plantaran la falla municipal de València del 2024

Serà el monument municipal amb més pressupost de la història i es pretén que els materials del monument siguen 100% sostenibles

Escif i Pere Baenas juntament amb el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i el jurat que els ha triat
Escif i Pere Baenas juntament amb el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i el jurat que els ha triat / Ajuntament de València

Escif i Pere Baenas seran els encarregats de realitzar la falla municipal de València del 2024 després d’haver-se imposat a les altres quatre candidatures. Serà la falla municipal amb el pressupost més gran de la història “per a fer valdre el treball dels artistes fallers”, segons ha explicat aquest dijous poc abans de les nou de la nit el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. A més, seguint les bases del concurs d'enguany, el projecte preveu l'ús de materials sostenibles per a la realització del monument, amb motiu de la capitalitat verda europea que tindrà la capital del Túria durant el 2024. 

Enguany el pressupost s'ha augmentat un 10%, fins a arribar a 239.000 euros, per a la falla gran amb l’objectiu de salvaguardar la figura de l'artista faller, “perquè sense ells les Falles no existirien”. En aquest sentit, Fuset ha recalcat que l'augment del pressupost no significa que el monument siga més gran, sinó que es millora la retribució dels artistes fallers.

Pere Baenas ha plantat més de 300 falles i fogueres, de les quals 41 en Secció Especial. A més, ha sigut l’artífex de la falla municipal de València quatre vegades, els anys 2002, 2004, 2007 i 2011. En els seus més de 40 anys de professió, ha obtingut nombrosos premis, entre els quals podem destacar 13 primers premis en la Secció Especial: tres en Convent Jerusalem, dos en el Pilar i huit en les Fogueres d'Alacant.

Pel que fa a Escif, és un professional actiu en l'escena de l'art de carrer des de mitjan anys 90. Amb un dibuix nítid de línies clares i colors sobris, les seues pintures llibertàries qüestionen les lluites actuals, els moviments de resistència, els desafiaments del capitalisme i les problemàtiques mediambientals que enterboleixen la nostra època. Ha realitzat un gran nombre de projectes en contextos urbans arreu del món, com ara a Rússia, els Estats Units, l'Índia o el Senegal, sempre en contacte directe amb el púbic i la realitat del context en el qual intervé. Pel que fa a les Falles, va ser l’artífex de la falla municipal de l’any 2020 amb el lema "Açò també passarà", que va entrar en la història quan es va haver de cremar el cos de la famosa meditadora perquè ja estava plantat quan la pandèmia va obligar a implantar el confinament. El cap del monument va haver d'esperar un any i mig, fins al setembre del 2021, per a ser cremat també.

Quant a la proposta guanyadora, és una falla que usa materials sostenibles cent per cent en tota la traçabilitat. Segons expliquen els artistes, volen demostrar que això és possible i aprofitar la visibilitat que té la falla de l'Ajuntament “per a llançar un missatge de canvi tan necessari per a la continuïtat de la nostra cultura”. Per això s’han plantejat el repte que tots els materials utilitzats siguen sostenibles i ecològics.

Fuset ha agraït a tots els candidats i candidates “la valentia i l'esforç d'haver presentat un projecte” i ha recordat que “com en els anteriors anys del govern actual, el jurat que ha triat el projecte guanyador és estrictament artístic”.  

Respecte al jurat que ha participat en l'elecció, l'han format Carmen Sabater Orenes, en representació de la Interagrupació de Falles de Valènciat; Amparo Ordaz i Ceballos en representació de la Federació de Falles R+E; José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme Cultura Contemporània; Arturo Català Benet, en representació de la Capitalitat Verda Europea, i Mar Piquer Muela, en representació del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València.

José Luis Pérez Pont ha destacat que “aquesta falla representa una posada en escena totalment diferent del concebut fins ara”, mentre que Amparo Ordaz ha considerat que “la falla de l'Ajuntament brillarà per la fusió que fa entre la tradició i la innovació”. Per la seua part, Mar Piquer ha dit que està convençuda que la falla “tindrà moltíssima llum”.

També et pot interessar

stats