València serà Capital Verda Europea el 2024

El Cap i Casal rep aquest guardó de prestigi internacional, per davant de la ciutat italiana de Càller

València, Capital Verda de 2024

La Comissió Europea ha distingit aquest dijous la ciutat de València com a European Green Capital (Capital Verda d’Europa). En un acte celebrat a Grenoble (França), la Direcció General de Medi Ambient de la UE ha anunciat que la capital del Túria rep aquest reconeixement de prestigi internacional, per davant de la italiana Càller, a l'illa de Sardenya. 

El ple de l’Ajuntament va acordar, al febrer, quasi de manera unànime, donar suport a la candidatura de València a ser Capital Verda Europea 2024 amb la finalitat d'aconseguir aquest guardó en l'àmbit de la sostenibilitat, la salut i la qualitat de vida urbanes.

La candidatura valenciana s’ha basat en quatre pilars: infraestructura verda i biodiversitat urbana, missió climàtica, mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i horta i alimentació sostenible. A més, un dels principals elements que ha sustentat el projecte és l'aposta pel Mediterrani com a bressol de cultures i societats vinculades a la terra, a la mar i als entorns naturals, amb una fauna i una flora particulars, que han sigut la base d'una alimentació sana i d'un estil de vida saludable.

València també compta amb una societat civil que ha sigut clau en la preservació de l'entorn natural, amb un clima privilegiat i un futur esperançador, i és una ciutat de barris i pobles que ha sigut capaç de conservar la seua essència i resistir l'especulació. València té, a més, per si mateixa, condicions de partida molt importants, com el jardí urbà més gran d'Europa, el parc natural del Túria, el parc natural de l'Albufera i l'horta periurbana.

La delegació de València, amb el reconeixement
La delegació de València, amb el reconeixement / Ajuntament de València

Ribó: "Portem molt de treball fet per fer de València una ciutat més resilient al canvi climàtic"

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha expressat la seua satisfacció pel reconeixement i ha agraït el treball de tots aquells que l'han fet possible. En castellà primer, traduït pel regidor Sergi Campillo, i després en valencià, l'alcalde ha mencionat punts emblemàtics de l'aposta verda de la ciutat, com el Saler o el solar dels Jesuïtes. "Portem molt de treball fet per fer de València una ciutat més verda i més resilient al canvi climàtic", ha emfatitzat Ribó.

La gala s'ha seguit amb expectació en un acte organitzat a la plaça de l'Ajuntament, al qual han assistit la nova consellera d'Agricultura, Isaura Navarro; la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró; el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, i el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, així com membres del consistori. 

Què suposa la capitalitat verda europea?

La Comissió Europea va crear aquest premi el 2010. Es tracta d’una convocatòria altament competitiva a la qual concorren els municipis europeus líders en polítiques ambientals, alineats amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, el Pacte Verd Europeu i l'Acord de París per a fer front al canvi climàtic. 

A més del reconeixement que representa la distinció, València rebrà 600.000 euros de premi per a implementar la seua estratègia i involucrar-hi la ciutadania i tots els actors interessats.

Les ciutats que ja han guanyat el premi asseguren que la capitalitat verda europea aporta molts beneficis com millor accés a fons (tant europeus com nacionals), més possibilitats d’exportar els seus productes i serveis, una més cobertura en els mitjans de comunicació internacionals, l’atracció de fons inversors i nous perfils de treball o la consecució de noves aliances de treball amb institucions i empreses. 

Vitòria va ser la primera ciutat a Espanya que va rebre aquest reconeixement el 2012; una distinció que l'ha portada també a obtindre el Global Green City (Ciutat Verda Global) que atorguen les Nacions Unides. 

També et pot interessar

stats