“El paper de la dona i les falles sostenibles”, els reptes que troba en la festa la nova fallera major de València

Marina García, la màxima representant infantil, admet que amb la seua elecció, la família materna compleix un somni pendent des del 1998

Les noves falleres majors de València en els estudis del centre de producció de programes de Burjassot, en un una de les primeres entrevistes que han concedit aquest dimecres / À Punt NTC

Amb un peu al barri de Monteolivet de València i l’altre a Pinet (Vall d’Albaida), i amb el cor dividit entre el sector de Quatre Carreres i Paraguai, on viu la seua parella, Maria Estela Arlandis, ha començat fa unes hores, quan va saber que era la fallera major de València, “un any caòtic, amb moltes coses a fer, però amb molta il·lusió”. Així ho manifestava aquest dimecres de matí, a penes dotze hores després de rebre la telefonada de l’alcaldessa de València, en una de les primeres entrevistes que ha oferit.

Amb Maria Estela, visitava els estudis de Burjassot la màxima representant infantil de les Falles de 2024, Marina García. Aquesta fallera del barri de Campanar, que ha representat la comissió Manuel de Falla - Avinguda dels Tamarindes en el cinquanté aniversari, es mostrava impacient per iniciar “una vida plena d’actes fallers” i “de moltes emocions noves per descobrir”.

Marina, d’onze anys, recordava en À Punt l’embolic que li va suposar assabentar-se, amb el rebombori del seu casal, que era ella la fallera major infantil de València per al pròxim exercici. “Escoltava l’alcaldessa pel mòbil de ma mare, però la veia en la tele moure la boca i després la veu per l’altaveu del casal. Era un embolic”, recordava Marina aquest dimecres.

María Estela Arlandis i Marina García a l'entrada del centre de producció de programes de Burjassot aquest dimecres
María Estela Arlandis i Marina García a l'entrada del centre de producció de programes de Burjassot aquest dimecres / À Punt NTC

Membre d’una nissaga que s’havia quedat a les portes del cim faller en ocasions anteriors, Marina ha fet que, finalment, una Arribas —el seu cognom matern— arribe a la màxima representació del col·lectiu fester. Sa mare, Laura Arribas, qui també ha intervingut en À Punt, recordava com era d'important per a la família veure una de les seues membres com a fallera major de València.

Les Arribas, a les portes en diverses ocasions

La tia de Marina i germana de Laura, Gema, es va quedar a les portes en ser preseleccionada el 1998 per a les Falles de l’any següent. Tanmateix, un accident de trànsit va posar fi a la seua vida l’agost d’aquell any i va truncar el somni de qui va representar a la comissió de Campanar en el 25é aniversari, però també el de tota la família. Després, una cosina de Marina també va resultar preseleccionada, però no va arribar a la cort d’honor ni al màxim càrrec de la festa. “Quan Marina estava en tot el procés, li déiem que havíem de somniar, que no tenim sostre. I així ha sigut”, recordava la mare de la nova fallera major infantil de València. “Una Arribas hi havia d’arribar”, apuntava la mare.

Un somni semblant, el d’arribar al tro faller, és el que viu María Estela Arlandis, integrant de Bisbe Jaime Pérez - Luis Oliag. La nova fallera major manifestava davant dels micròfons d’À Punt que pretén continuar escrivint un capítol en la història de les Falles, això sí, animava el col·lectiu a superar els reptes que presenta la festa: “El paper de la dona, unes falles més sostenibles —coincidint amb la capitalitat verda que tindrà València l’any que ve— o el fet d’inculcar la festa als més menuts”, enumerava.

Encara que la intensa agenda fallera que té al davant aquesta estudiant de Dret li deixaran poc de temps lliure, durant l’entrevista en Les notícies del matí ha expressat la seua intenció de passar un temps, tot i que siga breu, amb una visita fugaç, on viu la seua família paterna, Pinet. “Un poble amb un terme molt xicotet, però que els seus 150 habitants el fan molt gran”, especificava Inma Ferrando, mare de la màxima representant de les falles del pròxim any.

Ha sigut una revolució a Pinet Gonzalo Catalá - Alcalde

De fet, l’alcalde d’aquest xicotet municipi enclavat a la Vall d’Albaida, Gonzaló Catalá, qui intervenia també en À Punt, recordava com s’ha bolcat el municipi amb el procés que ha culminat amb l’elecció de María Estela com a fallera major de València.

“Ha sigut una revolució al poble”, admetia Catalá, qui ha entrat en directe en Les notícies del matí per a felicitar María Estela pel seu nou càrrec. “Els seus iaios estan pletòrics, la seua iaia anit va eixir al balcó molt contenta, a la plaça estàvem tots esperant el veredicte, a veure si Maria Estela era l’escollida”, recordava l’alcalde de Pinet.

La retransmissió en directe que va fer À Punt també li van permetre a la parella de la nova fallera major de València, Diego Huesca, assabentar-se de la notícia des del Paraguai, on resideix actualment. Aquest porter de futbol, que admetia haver conegut “el món tan bonic de les Falles” i haver-se vestit ja de faller amb Maria Estela, ja rebia una de les primeres peticions que implica el càrrec que estrena la seua parella, el de la concentració. “M’haurà de donar alguna classe mestra de concentració”, feia broma Maria Estela. 

També et pot interessar

stats