La Marató de València busca el rècord mundial femení

Letesenbet Gidey, que s'estrena en la distància, aspira a aconseguir un nou rècord després de ser la plusmarquista en la mitja marató, els 5.000, 10.000 i 15.000 m

Afeccions en el trànsit
Afeccions en el trànsit / Twitter: @TransitValencia

València acull aquest diumenge la 42a edició de la Marató amb l'aspiració d'aconseguir el rècord del món femení. Totes les mirades estan posades en l'etíop Letesenbet Gidey, que debuta en la distància, i que ja és plusmarquista mundial en la mitja marató i en els 5.000, 10.000 i 15.000 metres. La marca a batre és 2:14:04, que va assolir la kenyana Brigid Kosgei, en la marató de Chicago el 2019.

Gidey coneix el circuit de València a la perfecció, ja que passarà per molts dels carrers en què ja va volar el 2021 en la Mitja Marató per a aconseguir el rècord mundial. El que sí que sembla més factible és batre la millor marca femenina de la Marató de València, en poder de la keniana Peres Jepchirchir des de 2020 (2:17:16). L'etíop lluitarà per la victòria amb la també debutant Sheila Chepkirui i amb Etagegne Woldu, segona classificada l'any passat a València. La favorita entre les espanyoles és Marta Galimany, després de la baixa d'última hora de Fátima Ouhaddou, primera nacional en la Mitja Marató.

En la prova masculina, el gran atractiu és la participació de l'etíop Tamirat Tola, vigent campió del món de marató i que encapçala la llista de favorits juntament amb els seus compatriotes Getaneh Molla i Dawit Wolde. L'atletisme mundial també estarà molt pendent de l'estrena a València dels kenyans Alexander Mutiso, Philemon Kiplimo i Kelvin Kiptum i de l'etíop Milkesa Menghesa. Entre els europeus, els favorits són el suec Tsegay i el suís Wanders, mentre que els principals protagonistes espanyols són Ayad Lamdassem, Javi Guerra, Abdelaziz Merzougui, Houssame Bennabbou, Alejandro Jiménez i Chiki Pérez.

El traçat de la prova presenta alguns canvis respecte a l'any passat. Els corredors ocuparan les dues vies del Pont de Montolivet i l'altra novetat important es troba entre els quilòmetres 30 a 32, en l'anomenat mur, on s'evitarà el carrer del General Avilés.

Aquesta edició de la marató de València ja té dos rècords garantits abans del començament de la prova. El primer té a veure amb el nombre d'inscrits, 30.000, i no és major perquè ja no se n'accepten més (els dorsals estan esgotats des de fa sis mesos). El segon fa referència al nombre d'estrangers. Hi ha 124 països representats, amb França, amb 4.025 participants, com el país que més assistents aporta, seguit per Itàlia (1.817) i el Regne Unit (1.365).

Climatologia favorable

Sembla que els corredors i les corredores no s'hauran de preocupar per l'oratge, ja que s'espera una climatologia favorable. Està previst vent fluix de l'oest, un cel amb pocs núvols i sis graus de temperatura en l'inici de la prova.

Afeccions en el trànsit

Encara que la prova comença diumenge, els talls de carrers a la ciutat de València ja han començat. Des de les 22:00 h de divendres ja estan totalment tancats al trànsit el Pont de Montolivet i l'avinguda del Professor López Piñero, i l'avinguda de l'Institut Obrer de València està tallada de manera intermitent, però el veïnat hi pot accedir. Des de les 7:30 d'aquest dissabte i fins a les 15:00, el passeig de l'Albereda a l'altura de la Ciutat de les Arts i les Ciències també estarà tallat.

Però la majoria de talls tindran lloc diumenge, ja que la prova transcorre per molts carrers de la ciutat. El trànsit en aquests punts s'obrirà quan la totalitat de corredors hagen passat i la zona del circuit quede alliberada. L'estimació d'ocupació és diferent per trams, amb una previsió de dues hores en uns casos, i fins a cinc en altres.

La Marató, per À Punt

La televisió d'À Punt oferirà en directe la Marató de València amb un especial del programa À córrer, conduït per Xavi Blasco, que començarà a les 8:00 h i oferirà tots els detalls al voltant de la carrera. Amb ell estaran Mireia Bayarri, amb les entrevistes als corredors que hi participen tant en la línia de meta com en la d'arribada, i Cristian Súñer, que connectarà en directe des de diferents punts de la carrera. En els comentaris estaran Fernando Miñana, Àlex Calabuig i Inma Castell, periodistes especialistes en aquest esport, l'entrenador José Garay i l'expert en atletisme Recaredo Agulló.

També et pot interessar

stats