Els joves ballarins i ballarines reclamen menys burocràcia i més espais per a crear
Reivindiquen la necessitat d’educar l’ull del públic perquè la dansa figure entre les opcions d'entreteniment
Els joves ballarins i ballarines que participen aquesta setmana en el festival Dansa València reivindiquen menys burocràcia i poder accedir a espais propis per a la dansa. Són algunes de les reivindicacions d'aquest col·lectiu emergent que aquests dies participa en el festival Dansa València.
Mar García i Javi Soler formen un duet artístic que, per la falta d'oportunitats, se'n va a Barcelona a fer carrera. Ara, Dansa València els ha permés tornar a casa i asseguren que no són els únics, sinó que allí està ple de valencians i valencianes. “I seria bonic que pogueren fer les coses des d’ací”, diu Mar.
Reivindiquen més ajudes, més residències i espais municipals on poder crear i programar dansa. Javi afirma que falten infraestructures, festivals i iniciatives que donen suport al sector, i Mar destaca la manca de teatres especialitzats a programar dansa.
Un altre dels grans maldecaps per als joves creadors i creadores és la burocràcia. Carlos González, codirector artístic d’Eyas Dance Project, explica que els terminis de l’administració es dilaten molt i que les ajudes arriben molt tard, cosa que encara fa més precària la situació dels artistes emergents.
Troben que una altra de les claus passa per educar l'ull del públic perquè la dansa figure entre les opcions d'entreteniment, i pensen que amb més mostres de dansa en espais públics es podria acostar aquesta disciplina a la ciutadania perquè aprenga a gaudir-la.
En el que tots i totes coincideixen és que hi ha un canvi de tendència els darrers anys i que, a poc a poc, València pot convertir-se en capital de la dansa.