Dansa València torna a omplir de moviment la ciutat amb 33 espectacles

L'antibel·licisme, les noves tecnologies i les mirades femenines estaran presents en la 36a edició del festival, que durarà nou dies i ocuparà una dotzena d’espais escènics i urbans

El cicle Moviments Urbans, de Dansa València, porta l'escenari fora de les sales i acosta la dansa a nous públics
El cicle Moviments Urbans, de Dansa València, porta l'escenari fora de les sales i acosta la dansa a nous públics / Dansa València

Les arts del moviment tornen a agitar València aquest dissabte i durant nou dies amb l’ampli ventall de propostes que ofereix la 36a edició de Dansa València, el festival referent de dansa contemporània i nous llenguatges del moviment que organitza l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Entre el 15 i el 23 d’abril, una dotzena d’espais repartits per la ciutat de València acolliran 33 propostes diferents en què la mirada femenina, les noves tecnologies i les expressions antibel·licistes seran les línies transversals.

A banda del Teatre Principal, Espai Inestable o Carme Teatre, durant els pròxims dies els escenaris es traslladaran a nombroses places de Ciutat Vella, el Museu de Belles Arts, els jardins del Túria o el parc de Marxalenes.

Aquests espais no convencionals formaran part, com cada edició durant el primer cap de setmana del festival, del cicle Moviments Urbans, que acosta els llenguatges del moviment a nous públics. Durant aquest dissabte i diumenge, s’han programat un total de huit espectacles d’accés gratuït.

La programació d’enguany és resultat d’una era “malparada per la pandèmia, l’odi bolcat en Internet i la guerra en els marges d’Europa”, afirma la directora artística del festival, María José Mora, que afig que la dansa esdevé una eina essencial per a la cerca de “la identitat personal i col·lectiva”.

Pau en temps de guerra

Amb la invasió russa d’Ucraïna en la retina, la guerra i la pau estaran ben presents tant en la inauguració de Dansa València, com en la cloenda al Teatre Principal. El cant antibel·licista Pharsalia, del coreògraf i Premi Nacional de Dansa Antonio Ruz, invocarà la cura de les ferides després de la tragèdia en la inauguració oficial de la cita el dimecres 19 d’abril.

‘∞ {Infinito}’, d’Humanhood, serà la peça encarregada de tancar el festival el diumenge 23 d’abril, amb una experiència immersiva que incorpora dansa, teatre i meditació i que convidarà a viatjar a través del misticisme per a alleugerir el dolor.

Daniel Abreu, Led Silhouette i el valencià Marcos Morau o la companyia alacantina Marroch, com a fruit de la col·laboració amb l’Escalante Centre d’Arts Escèniques, també projectaran la mirada de les propostes cap a mons millors, representacions màgiques o estats de resistència.

Un aparador de la creació valenciana

En aquesta edició, la participació de dèsset companyies valencianes de les 33 participants posa de manifest que la dansa continua sent un dels pilars de la creació valenciana contemporània i una aposta de l’IVC, que enguany ha augmentat el pressupost un 9% respecte a l’edició passada, fins a aproximar-se als 492.000 euros. 

També et pot interessar

stats