Veus expertes recomanen posar-se la tercera dosi tres mesos després de superar la covid

El protocol del Ministeri de Sanitat marca un mínim de quatre setmanes després del diagnòstic i cinc mesos després de la segona dosi

Una jove es vacuna sense cita a Elx
Imatge d'arxiu d'una jove que es vacuna a Elx sense cita prèvia / À Punt NTC

La Generalitat ja ha anunciat la reobertura en els pròxims dies dels grans espais de vacunació per a administrar terceres dosis a tota la població major de 18 anys, però la cinquena onada al País Valencià (la sisena a Espanya) fa que moltes persones no es puguen posar la vacuna segons el protocol actualitzat del Ministeri de Sanitat.

Les persones que hagen superat la covid-19 en l'últim mes hauran d'esperar, com a mínim, quatre setmanes a partir de la data de diagnòstic per a poder posar-se la tercera dosi de reforç. Així i tot, l’especialista en medicina preventiva i director d’investigació de Fisabio Salvador Peiró, considera que 28 dies “és poc de temps” i recomana esperar-hi tres mesos.

L'immunòleg emfasitza la importància de posar-se aquesta dosi, ja que així s’aconsegueix una “immunitat híbrida” que és molt més forta que la que s'obté únicament amb l’administració del vaccí o superant la malaltia.

Ángel Valls, investigador en vacunes de Fisabio, explica que, més enllà de la utilitat de discernir els efectes de la covid-19 de possibles efectes adversos de la vacuna, separar en el temps la infecció de la vacunació fa que l'efecte immunitzador del preparat siga major.

Ana Míguez Santillán, del grup de vacunes de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva, també aconsella esperar tres mesos per a rebre la dosi de reforç. La científica remarca la importància d'aquesta tercera dosi, encara que puga circular una variant nova. "És millor tindre més immunitat de les primeres variants per a protegir-nos", assegura Míguez Santillán.

En aquesta línia, Valls subratlla que la dosi de reforç augmenta el nombre d'anticossos, "les primeres proteïnes que ens protegeixen", i això millora la resposta davant la variant òmicron.

Aquesta setmana en el programa A la Ventura, el catedràtic d'Immunologia per la Universitat de Valladolid Alfredo Corell s'ha afegit a les veus crítiques amb l'estratègia de vacunació espanyola. Aquest científic no veu "urgent" vacunar amb una tercera dosi a les persones menors de 65 que estiguen sanes. "És un autèntic disbarat que a algú que ha passat la covid-19 fa un mes li posem més dosis d'aquest microorganisme, no hi ha necessitat", ha explicat l'expert.

Corell defensa que la injecció de record hauria d'administrar-se només a les persones que ho necessiten perquè presenten algun tipus d'immunodeficiència, i als col·lectius de risc, especialment els de més edat.

També et pot interessar

stats