Puig assegura que s'ultimen els espais per a la vacunació massiva dels nous grups d'edat

En els pròxims dies Sanitat anunciarà com continuarà el procediment per a administrar terceres dosis a tota la població major de 18 anys

Cues en el centre de vacunació massiva instal·lat en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València
Cues en el centre de vacunació massiva instal·lat en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València / Biel Aliño

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat aquest dimarts que s'estan enllestint tots els espais per a la vacunació massiva dels nous grups d'edat, a qui es començarà a inocular la injecció de record i que es donaran a conéixer al llarg de la setmana.

En declaracions als mitjans durant una visita a Castelló, el cap del Consell ha explicat que a partir d'ara es planteja una "nova etapa" en la vacunació massiva a la Comunitat Valenciana després que el Ministeri de Sanitat i les autonomies hagen acordat estendre la tercera dosi a la població major de 18 anys de manera generalitzada. Una decisió, ha remarcat Puig, que "ha canviat substancialment" el procediment d'immunització contra la covid-19. En els pròxims dies el govern valencià té previst anunciar com continuarà la vacunació i en quines franges d'edat. Actualment, les citacions dels centres de salut es concentren en els col·lectius de 59-50 i 49-40.

D'altra banda, el cap del Consell ha indicat que l'horitzó dels contagis es desconeix i que el que les autoritats sanitàries estan observant és el que diuen els models predictius de la pandèmia i l'evolució en altres països. "El que està clar és que òmicron és una variant molt contagiosa i amb una letalitat i capacitat de fer mal i de generar hospitalitzacions molt més baixes que les variants anteriors", ha dit.

Segons ha recordat, des de fa un any, a la Comunitat Valenciana s'han multiplicat per tres els contagis entre la població, però al mateix temps, les hospitalitzacions han caigut un 50%. Els llits d'Unitats de Cures Intensives tenen una ocupació un 70% menor i la mortalitat ha caigut un 80%, ha continuat el mandatari. "Això no vol relativitzar les xifres ni parlar que estiguem ja en un procés de gripalització, però és cert que hi ha unes conseqüències menys letals que l'any passat", ha dit Puig.

També ha assenyalat que els models parlen que en aquesta setmana es podia produir el sostre de contagis i una o dues setmanes després arribaria, en conseqüència, el punt límit d'hospitalitzacions. "El que ha passat en altres països amb aquesta variant és que després hi ha hagut un descens molt radicalitzat, però això és el que diuen els models i veurem com orientem aquest trànsit", ha afegit.

En qualsevol cas, ha recordat que la Comunitat Valenciana encara està en el centre de la pandèmia. "Hem de tindre la màxima autoexigència en el que sabem que ha funcionat bé —mascaretes, ventilació, distància— i incidir en la vacunació, que cal accelerar. Aquests són els puntals de l'estratègia valenciana per a la superació de la pandèmia", ha conclòs.

També et pot interessar

stats