Les veus expertes demanen més mesures contra la Covid-19 i que la ciutadania no es relaxe

Asseguren que la pujada de la pressió hospitalària és només qüestió de temps

Una cua de persones en una sala del centre de vacunació massiva, instal·lat en la Fira de Cornellà (Barcelona)
Una cua de persones en una sala del centre de vacunació massiva, instal·lat a la Fira de Cornellà (Barcelona) / Marta Pérez (Efe)

A mesura que avança la vacunació, disminueix la percepció de gravetat entre la població, ja que, malgrat els altíssims nivells de contagis entre la gent jove, la mortalitat i els ingressos hospitalaris són menors. 

Però les veus expertes ens demanen que no ens relaxem i asseguren que és qüestió de temps que puge la pressió hospitalària, com ja ha ocorregut en altres comunitats autònomes: per exemple, Catalunya. 

Tal com expica el president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes, José Antonio Forcada, a l'autonomia veïna la incidència és més alta que a la Comunitat Valenciana i, per tant, cada vegada hi ha més hospitalitzacions. De fet, actualment a les UCI, un de cada quatre pacients de Covid-19 és menor de 40 anys.

 Salvador Peiró, epidemiòleg i investigador de Fisabio i membre del consell d'experts, per la seua banda, ens recorda que el jovent no és immune al coronavirus i que estan augmentat els casos de Covid persistent, amb seqüeles que s'allarguen mesos. 

Tampoc no són immunes les persones vacunades, encara que el risc de contagi en aquest cas siga inferior. Per tant, no ens podem confiar pensant que la gent del nostre voltant ja està completament protegida de la malaltia.

Per últim, en el sector sanitari denuncien que el sistema comença a tornar a saturar-se. Per això, defenen que cal continuar posant-hi mesures. No podem pensar en el model anglés de fer vida normal i que es contagie qui s'haja de contagiar, és que ens juguem vides humanes, assenyala Forcada.

També et pot interessar

stats