Un 10% dels infectats amb Covid-19 encara té símptomes 12 setmanes després
Segons l’OMS la “Covid persistent” es manifesta amb fatiga severa i l’augment del risc de danys al cor, als pulmons i al cervell.
Al voltant d’1 de cada 10 persones continua patint la Covid-19 fins a dotze setmanes després d’haver-la contret, la qual cosa es denomina COVID persistent, segons un nou informe de l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Aquest informe, publicat aquest dijous, resumeix el que se sap sobre aquestes afeccions, qui i quantes persones les pateixen, el diagnòstic i el tractament, i com els països estan abordant la qüestió.
La Covid persistent encara no es coneix del tot, però un nombre considerable de persones informen que els símptomes continuen als 3 mesos. Les manifestacions conegudes inclouen una sèrie de símptomes físics preocupants, com la fatiga severa i l’augment del risc de danys al cor, als pulmons i al cervell. Les dades disponibles indiquen que al voltant d’una quarta part de les persones amb Covid-19 pateixen símptomes 4-5 setmanes després de donar positiu, i al voltant d’1 de cada 10 experimenten símptomes després de 12 setmanes, segons l’OMS.
“La Covid-19 ha causat molt de sofriment en tota Europa, i els informes sobre la COVID persistent són un motiu addicional de preocupació. És important que els pacients que tenen aquests símptomes siguen inclosos com a part de la resposta a la Covid-19 per a mitigar alguns dels impactes sanitaris a llarg termini de la pandèmia. Aquest informe deixa clara la necessitat que els responsables polítics prenguen la iniciativa en aquesta qüestió”, ha comentat el director regional de l’OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge.
Les persones que pateixen afeccions posteriors a la Covid-19 han informat que se senten estigmatitzades, així com incapaces d’accedir als serveis sanitaris. “Han tingut dificultats perquè els seus casos es prenguen seriosament i se’ls done un diagnòstic, han rebut una atenció desarticulada, i han comprovat que l’atenció especialitzada és en la seua major part inaccessible i variable en els diferents països. També existeixen problemes reals d’accés a les prestacions per malaltia i discapacitat”, explica l’organisme sanitari internacional.
Les associacions de pacients i les persones que pateixen una Covid persistent demanen que es reconega l’ampli ventall de repercussions mèdiques, psicològiques o socials, així com que tots els professionals sanitaris coneguen millor la malaltia.
Aquest nou informe destaca les àrees en les quals els responsables polítics poden actuar per a fer front al repte de les condicions post-Covid sobre la base del que es coneix actualment, com adoptar enfocaments multidisciplinaris i multiespecialitzats per a l’avaluació i la gestió; desenvolupar noves vies d’atenció i directrius adequades al context amb els pacients i les seues famílies, de manera que l’atenció primària, en particular, puga adaptar la gestió dels casos a les manifestacions de la malaltia; o crear serveis adequats, com eines de rehabilitació i suport a través d’Internet.
De la mateixa forma, el document també subratlla la necessitat de realitzar estudis coordinats, multidisciplinaris, nacionals i internacionals per a comprendre l’impacte clínic d’aquesta Covid persistent. A més, reconeix que aquesta investigació ha de ser elaborada conjuntament amb els pacients i els professionals sanitaris.
“La Covid persistent ha demostrat la importància d’involucrar als pacients en la investigació. No obstant això, encara queda molt per saber sobre les conseqüències multisistèmiques a llarg termini de les infeccions per Covid-19 en xiquets i adults, i sobre les intervencions necessàries per a tractar-les”, explica l’autora principal de l’informe, la doctora Selina Rajan.