Un de cada cinc municipis té més del 3% del veïnat contagiat
Quasi 400 poblacions a la Comunitat Valenciana superen el miler de casos d'incidència en la primera quinzena de l'any
La cinquena onada de la pandèmia continua cremant rècords a la Comunitat Valenciana, amb uns registres d'incidència que s'han disparat fins a cotes inèdites després de Nadal. Xifres que fa menys d'un mes eren pura anècdota s'han convertit ara en la norma general, segons s'evidencia en l'últim recull de dades territorialitzades que ha publicat aquest dimarts la Conselleria de Sanitat Universal. Per exemple que es contagie l'1% de la població en dues setmanes, una situació que ocorre pràcticament en tres de cada quatre municipis valencians. Fins a 393 dels 542 que integren el mapa presenten incidències acumulades superiors als 1.000 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies i quasi en un centenar, 98 en total, estan per damunt de 3.000. És a dir, han vist com en l'última quinzena s'ha infectat de covid-19 el 3% del veïnat.
En alguns el percentatge és encara més extrem, fins al punt de fregar el 10% de població contagiada. Passa a Ador, que registra una incidència de 9.826,59 positius, la més alta de tot el territori. També a la mateixa comarca de la Safor se situa Bellreguard, el segon municipi en el rànquing: 8.964,92 casos per cada 100.000 habitants en les dues darreres setmanes.
L'empremta d'òmicron s'ha fet palesa en tot el territori amb l'inici de l'any nou. La nova variant del coronavirus, identificada per primera vegada fa poc més d'un mes a Sud-àfrica, ja està darrere de sis de cada deu contagis entre la població valenciana, segons l'actualització més recent del Ministeri de Sanitat. L'avanç és exponencial: les infeccions es multipliquen de manera vertiginosa i han polvoritzat les taxes d'incidència en pràcticament tots els racons. La immensa majoria de poblacions valencianes està en risc extrem per contagi —més de 500 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, d'acord amb el semàfor d'alertes del Ministeri de Sanitat— i només una de cada deu manté a ratlla el virus, ja que no han registrat cap positiu durant aquest temps.
Biar i Banyeres de Mariola, dos municipis veïns de l'Alt Vinalopó i l'Alcoià, concentren un dels focus més explosius en el que portem de 2022. El primer, amb més de 8.000 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies ha vist com la incidència s'ha desbocat més d'un 1.000%. A Banyeres la taxa s'ha multiplicat per set en el mateix període i frega els 7.000 contagis. Aiora, Nules, Onil, el Pinós, Tavernes de la Valldigna, Utiel, Saix o Benicàssim són altres de les poblacions on la pandèmia està totalment descontrolada, amb incidències per damunt de 4.000 casos. Xest (3.113,91) i l'Alcora (2.927,91) també registren increments considerables en l'indicador, que s'ha multiplicat per més de set.
La llista de municipis que han resistit tota la pandèmia sense contagis s'ha reduït a només set noms: Castell de Cabres, Confrides, el Castell de Guadalest, la Pobla de Sant Miquel, Sacanyet, Sempere i Torralba. Vallés, Sorita, Bolulla i Palanques han eixit del grup d'invictes després de registrar els primers casos entre el veïnat.
Ibi i Oliva, les ciutats amb més contagis
L'impacte de la cinquena onada —sisena per a Espanya— es replica de manera exacta en les grans urbs. Totes les que tenen més de 20.000 habitants censats superen els 1.000 casos d'incidència amb l'única excepció del Pilar de la Foradada, que es queda a un pas (953,15). Ibi (Alcoià) i Oliva (Safor) són les dues ciutats valencianes amb més població contagiada, amb taxes de 4.239,52 i 4.019,98, respectivament. Però fins a una quinzena tenen més de 3.000 positius per cada 100.000 habitants, és a dir, el 3% del cens infectat en les dues últimes setmanes: Picassent, Gandia, Alcoi, la Vall d'Uixó, Xirivella, Cullera, Sant Vicent del Raspeig, Paiporta, Petrer, Alaquàs, Sueca, Borriana i Xàtiva. Tant les tres capitals de província com Elx estan per damunt de 2.000.
Les veus expertes confien que el pic d'incidència d'aquesta onada està cada vegada més prop i que en la pròxima setmana podria iniciar-se un canvi en la tendència que permeta així començar a baixar la corba epidèmica. Tot i els registres disparats que estem veient aquests dies, les xifres de mortalitat i ingressos hospitalaris no han evolucionat amb la mateixa correspondència que en onades anteriors, principalment gràcies a l'elevada cobertura vacunal que hi ha entre la població.