Els tests d'antígens ja costen 2,94 euros com a màxim

Des d’aquest divendres, més de la meitat de les farmàcies valencianes han passat a ser un nou punt on fer-se el test d'antígens i comunicar-ho a la Conselleria de Sanitat, en cas que el resultat siga positiu

Una dona compra test d'antígens en una farmàcia
Una dona compra un test d'antígens en una farmàcia / Fermín Cabanillas (EFE)

Aquest dissabte entra en vigor la resolució aprovada dijous per la comissió interministerial que regula amb un preu màxim de 2,94 euros la venda dels tests d'antígens a les farmàcies.

El govern espanyol ha fixat per llei el preu, quasi dos anys després de l'inici de la pandèmia, per a frenar l'especulació generada per l'augment de la demanda de la prova a causa de l'esclat de contagis de la sisena onada. Amb la intenció d'impulsar l'autodiagnòstic per a alleugerir la pressió als centres sanitaris, s'ha establit aquest preu que segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, és "el més assequible possible", mantenint "l'equilibri necessari perquè el producte estiga disponible en el canal farmacèutic".

El desabastiment dels tests per l'alta demanda va disparar els preus fins als 10 euros per unitat en algunes farmàcies, segons l'anàlisi que va dur a terme l'associació de consumidors Facua en de 150 farmàcies a Barcelona, Madrid, Sevilla, València i Vitòria. El Consell General d'Infermeria va qualificar la situació d'"intolerable". El president de l’entitat, José Luis Cobos, denunciava un augment de fins al 200% del preu dels tests. 

Ara, el Consell General de Col·legis Farmacèutics ha aplaudit que per fi es limite el preu perquè posarà fi als augments "excessius" del cost i les tensions en el mercat dels quals aquests professionals també han sigut "víctimes".

La mesura no és pionera a Europa, ja que a Alemanya, es poden adquirir tests d'antígens als supermercats i cada unitat la podem trobar a menys d'un euro, mentre que a les farmàcies, a cinc euros. A Portugal també es poden comprar als supermercats a un preu de dos euros i estan exempts d'IVA. Al Regne Unit, cada ciutadà té dret a dos tests d'antígens debades per setmana. 

Les farmàcies notifiquen positius a Sanitat

Des d’aquest divendres, més de la meitat de les farmàcies valencianes han passat a ser un nou punt on fer-se el test d'antígens i comunicar-ho a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en cas que el resultat siga positiu. Els farmacèutics asseguren estar preparats, encara que lamenten la pressa de la conselleria per a implantar aquest nou servei, ja que al Consell de Col·legis de Farmacèutics de la Comunitat Valenciana a penes li ha donat temps a comunicar als establiments l'entrada en vigor.

Sergio Marco, president del Consell Valencià de Col·legis de Farmacèutics, explicava en una entrevista en A la Ventura que el nombre de farmàcies que notifiquen positius podria augmentar en els pròxims dies perquè encara hi ha establiments que estan comunicant que volen fer aquesta tasca.

També et pot interessar

stats