Salvador Peiró (Fisabio): "A la Comunitat Valenciana no és previsible una situació com la que s'està donant a Europa"

L'epidemiòleg i assessor del Consell sobre la pandèmia demana prudència amb el certificat Covid i no caure en l'error de pensar que la població vacunada no ha de complir les mesures sanitàries

24.11.2021 | Entrevista LNM Salvador Peiró

La pandèmia a la Comunitat Valenciana no arribarà als nivells de contagi que s'estan registrant a l'Europa central i de l'Est. És el pronòstic que ha llançat aquest dimecres l'epidemiòleg i investigador de Fisabio Salvador Peiró en una entrevista en Les notícies del matí, en què ha explicat que les xifres que està deixant la cinquena onada del coronavirus —sisena a Espanya— no tenen res a veure amb les anteriors. Fonamentalment, perquè ha entrat en joc la vacunació i vora el 80% de la població valenciana està immunitzada contra la Covid-19.

"Per la situació que tenim a la Comunitat Valenciana i Espanya, no és previsible que ocórrega el mateix que està passant a Centreeuropa i Europa de l'Est", ha remarcat l'expert. La nova onada de coronavirus que colpeja països com ara Bulgària, Àustria o Alemanya està deixant registres d'incidència i letalitat mai vistos des que va esclatar la crisi sanitària, el que ha forçat els governs nacionals a reimplantar restriccions dures

En opinió de l'expert, les vacunes són l'element diferenciador entre els dos escenaris. "Nosaltres estem molt més vacunats que ells i hem immunitzat pràcticament tota la població major de 60 anys. A Centreeuropa, en canvi, tenen grups molt importants de persones majors vulnerables i propenses a patir Covid greu que estan sense vacunar, vora el 30 o 35%. Marca una diferència enorme a l'hora de tindre ingressos hospitalaris", ha explicat. 

Peiró, que és una de les veus especialistes que assessora la Generalitat sobre la pandèmia, ha resumit la situació actual: "Hem de combinar preocupació i tranquil·litat". Preocupació, ha reconegut, perquè la propagació del virus s'està accelerant i ara els contagis creixen més ràpid que fa dues setmanes. Però amb relativa tranquil·litat, perquè "els casos greus, que és el que ens importa, no pugen de forma rellevant" i la situació en el sistema hospitalari està sota control, ha assenyalat.

La situació és de relativa tranquil·litat, no podem interpretar les dades de transmissió que hi ha ara com les interpretàvem abans de la vacunació

És precisament la xifra de nous ingressos en hospitals i UCI el que cal monitorar d'ara en avant per a prendre decisions de cara al control de la pandèmia, més que la incidència del virus entre la població general. "La situació és de relativa tranquil·litat, no podem interpretar les dades de transmissió que hi ha ara com les interpretàvem abans de la vacunació", ha insistit. 

Amb l'escenari epidemiològic que es dibuixa en l'actualitat, Peiró creu que a la Comunitat Valenciana no caldrà tornar a introduir restriccions anteriors, almenys a curt termini. Més prompte, recalca, prendre's seriosament les que ja hi ha en vigor: mascareta en interiors, distanciament social i ventilació. Tot, acompanyat d'un impuls a la vacunació i l'administració de terceres dosis, especialment entre la població major de 60 anys.

Les vora 400.000 persones que estan pendents d'immunitzar a la Comunitat Valenciana poden donar tants casos de Covid com les quatre milions que hi ha vacunades

L'especialista ha remarcat la importància que té la vacunació en l'alleujament de l'impacte sanitari, ja que "bona part" de la pressió als hospitals i als centres d'atenció primària prové de la població sense immunitzar. "Les vora 400.000 persones que estan pendents d'immunitzar a la Comunitat Valenciana poden donar tants casos de Covid com les quatre milions que hi ha vacunades", ha assegurat. 

Prudència amb el passaport Covid

També ha valorat l'impacte que pot tindre en l'equació el certificat Covid que estudia implantar la Generalitat, i ha recordat que es tracta d'una "mesura més", no excloent el compliment de les altres. Té avantatges, ha dit, perquè pot espentar la vacunació i perquè la incidència del virus entre la gent vacunada és inferior. 

Si donem la falsa confiança que la gent vacunada no ha de complir les mesures sanitàries, ens estem equivocant

Però també presenta inconvenients per la falsa sensació de seguretat que pot crear, especialment en interiors. I respecte a això, Peiró és molt clar: "En espais tancats no hi ha espais segurs. Els vacunats es poden infectar i contagiar altres persones". Per açò, demana cautela en l'aplicació del passaport Covid perquè no siga un xec en blanc: "Si donem la falsa confiança que la gent vacunada no ha de complir les mesures sanitàries, ens estem equivocant", ha rematat. 

També et pot interessar

stats