Veus expertes coincideixen: la Comunitat Valenciana viu una nova onada de Covid

La d’ara és diferencia de les anteriors gràcies a l’impuls del ritme de vacunació

Veus expertes coincideixen: la Comunitat Valenciana viu una nova onada de Covid / Efe

Veus expertes tenen clar que estem vivint una nova onada de coronavirus, la cinquena a la Comunitat Valenciana, que avança des de fa mes i mig. Això sí, és diferent de les anteriors. És un dels arguments que apunta, en declaracions a À Punt NTC, el president de l'associació d'infermeria comunitària, José R. Martínez, que incideix en l'augment dels contagis. En una línia semblant, el president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Rafael Ortí, assenyala que "si mirem les incidències acumulades de les darreres setmanes i com estan augmentant, podem parlar d'una nova onada".

El passat 24 de juny el territori valencià tenia una incidència acumulada de 43 casos per cada 100.000 habitants. Aquell dia de Sant Joan començava la quarta onada, que va arribar al pic màxim el 2 d'agost, amb una IA de vora 600 positius. Des d'aquell moment, va començar una caiguda que es va mantindre fins al 14 d'octubre.

A partir d'aquesta data i menys d’una setmana després del final de la majoria de les restriccions per a contindre l’avanç de la Covid a la Comunitat Valenciana, tornava a canviar de tendència, passant d’una indicència acumulada de 30 casos fins a 137 en aquests moments.

Però la d’ara és diferencia de les anteriors gràcies a l’impuls del ritme de vacunació. Del 14 d'octubre fins hui, els contagis s'han multiplicat per quatre, però els indicadors que més preocupen, els assistencials, han pujat prou menys. Ara hi ha 325 persones hospitalitzades als centres sanitaris valencians per coronavirus, el doble que fa sis setmanes. I pel que fa a les unitats de cures intensives, l'augment d'ingressos des de l'inici d'aquesta cinquena onada és del 30%. 

D’aquesta manera, tot i que les veus expertes confirmen una nova onada al territori, de moment és més suau que les anteriors. Però diuen que cal seguir vigilant, i més encara quan s'acosten les aglomeracions del pont de desembre, i de Nadal. 

El president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Rafael Ortí, insisteix que primer s’ha de pensar en la salut i protegir la ciutadania, i després ja hi haurà temps de gaudir del Nadal. 

I com sempre, recomana trellat. “Si les persones estan vacunades, mantenim la distància i utilitzem la mascareta quan correspon, la situació no ha de ser la de l'any passat”, ha manifestat. 

També et pot interessar

stats