El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes revisen l'ús de la mascareta als patis

Madrid elimina des d'aquest dilluns l'obligació d'usar-la en espais escolars oberts quan es puga mantindre la distància de seguretat

Xiquet en edat escolar amb mascareta
Xiquet en edat escolar amb mascareta

El Consell Interterritorial de Salut revisarà aquesta setmana l'ús de la mascareta al pati de les escoles, mentre que a la Comunitat de Madrid entra en vigor la seua pròpia flexibilització aquest dilluns.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, demanava a la presidenta Díaz Ayuso que no s'avance a la resta de comunitats autònomes i que espere a un acord conjunt, però Madrid ha continuat avant a pesar del recel d'alguns centres educatius que veuen que els contagis mostren una tendència a l'alça. A la Comunitat Valenciana, en canvi, el conseller d'Educació, Vicent Marzà va anunciar fa una setmana que Educació i Sanitat treballaven per a flexibilitzar les mesures contra la Covid-19 als espais oberts dels centres escolars, però el Consell finalment va decidir ser "prudent" i retardar la decisió arran del lleuger repunt de contagis durant l'última setmana.

Quines mesures es podrien aplicar?

Experts i tècnics en epidemiologia van començar a estudiar la setmana passada la situació dels contagis de Covid-19 a les escoles, a fi que Sanitat i les comunitats autònomes puguen revisar aquest dimecres les mesures aplicades en l'àmbit educatiu. De fet, podria donar-se el cas que l'acord conjunt final coincidira amb la decisió que ja ha posat en marxa la Comunitat de Madrid: el final de l'obligació d'usar la mascareta als espais oberts dels centres educatius quan es puga mantindre la distància de seguretat d'un metre i mig.

Alguns territoris encara no estan convençuts que siga el moment per a alleugerar aquestes restriccions, ja que la incidència en la franja d'edat de menys d'11 anys, com que no està vacunada, continua sent la més alta a tot Espanya. El País Basc (111,6), Navarra (106,4), les Balears (85,6) i Aragó (71,4) són les comunitats autònomes amb la incidència més alta en aquesta franja, mentre que Madrid també supera la mitjana espanyola de 55,5 en 15 punts.

Què diuen les veus expertes?

En els últims dies han passat pels micròfons d'À Punt veus expertes que aposten per una relaxació de l'ús de la mascareta gràcies a l'avanç en la immunització a Espanya. Voro Peiró, investigador de la Fundació d'Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), sosté que l'ús o no de mascareta al pati dels col·legis no és un "aspecte substancial" en l'increment de contagis de la Covid-19, encara que alerta que, si continua l'augment de casos que veiem els últims dies i que coincideix amb l'eliminació de les restriccions de l'oci nocturn, "s'haurà de tornar a controlar l'aforament" en espais interiors.

D'altra banda, Marisa Blasco, directora de l'UCI de l’Hospital Clínic de València, proposa protegir amb mascareta només les persones més vulnerables, estiguen vacunades o no. Segons Blasco, tornarem a tindre nous augments de contagis, però haurem de poder conviure-hi mentre siga assumible i amb un comportament similar a l'actual.

També et pot interessar

stats