Marisa Blasco: "La majoria dels ingressos hospitalaris són persones no vacunades"

La directora de l'UCI de l’Hospital Clínic de València proposa protegir amb mascareta només les persones més vulnerables, estiguen vacunades o no

Marisa Blasco parla amb À Punt enfront de l'Hospital Clínic de València / À Punt NTC

La directora de la unitat de cures intensives de l’Hospital Clínic de València i presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, Marisa Blasco, ha parlat amb À Punt Notícies sobre la situació actual de la pandèmia a la Comunitat Valenciana, l’ús de la mascareta i com es planteja la celebració de les festes de Nadal.  Entre altres coses, proposa protegir amb mascareta només les persones més vulnerables, estiguen vacunades o no, i remarca que la major part dels ingressos a les UCI són persones no vacunades.

Com veu la situació actual de pandèmia?

Tot i que pareix que ha remuntat el nombre de casos, això formarà part del nostre dia a dia. De tant en tant, tindrem un altre augment, sempre assumible i amb un comportament similar a l'actual. La immensa majoria dels pacients que ingressen als hospitals són persones no vacunades. Però la vacuna ha sigut majoritària a la Comunitat Valenciana, i al país en general, el que ens dona molta tranquil·litat. No sembla possible un nou esclat de casos. Hi ha hospitals que s’han vist desbordats però ha sigut una situació puntual, amb xifres que no tenen res a veure amb les primeres que vam tindre. 

Perilla la celebració de Nadal?

No estem en el mateix escenari que l’any passat per aquestes dates. En la majoria dels casos, tots els membres d’una família es troben vacunats. Per tant, el risc de contagi serà molt més reduït. Hem de tornar a una normalitat en la qual haurem de conviure amb el virus. L’única por que encara queda és que les les vacunes deixen de ser efectives davant d'alguna variant, amb la qual cosa caldria administrar-ne una nova dosi. 

Està preocupada per la variant delta plus del Regne Unit?

S'ha de vigilar i hem de ser molt prudents, estudiant bé els casos per a saber què passa amb cada variant. El nivell d’investigació i estudis en aquests moments és molt ampli i segur. 

Actualment, la incidència acumulada més elevada es troba en dos franges d’edat: els menors d’onze anys, que no estan vacunats i les persones d’entre de 30 a 39 anys, amb una incidència acumulada del 44%. 

Però aquesta no és la realitat que es veu als hospitals. Les persones que ingressen són de totes les edats, com ja va passar durant la tercera onada, però ara l’ingrés està estretament relacionat amb el fet d'haver-se vacunat o no. A més, amb les vacunes, s’ha perdut l’estudi de rastreig de contactes estrets de les persones contagiades, que era molt interessant perquè es captava gent asimptomàtica. 

Madrid ha proposat eliminar l’ús de la mascareta per a l'alumnat al pati de l’escola, un debat que ha arribat a la taula del Ministeri. Quina opinió té?

Tot i que no estan vacunats i es preveu que reben alguna dosi, no pateixen la malaltia de forma greu ni ingressen als hospitals. No té sentit que a l’aire lliure se’ls exigisca la mascareta quan els adults no la porten. Jo optaria per protegir la persona vulnerable, vacunada o no, abans que tot el món porte la mascareta. Tal vegada s’hauria d’individualitzar l’ús de la mascareta. 

S’està observant un augment de casos d’altres malalties, com el refredat comú. 

Aquesta és la normalitat a què tots aspiràvem. Lògicament, si deixem de protegir la via aèria, tornen a entrar tot tipus d’elements, la Covid però també altres, com els refredats comuns. 

Com veu la situació actual de la pandèmia a la Comunitat Valenciana?

La infecció ha vingut per quedar-se amb nosaltres i generarà ingressos hospitalaris i en les UCI de gravetat extrema, perquè la vacunació no és obligatòria. Mentre la vacunació no siga obligatòria hi haurà un grup de gent minoritari que no es vacunarà i per tant, haurem de conviure amb aquesta realitat. Però la situació no té res a veure amb l’any passat i la vacunació ens està protegint d’una situació desbordant i del col·lapse de la sanitat, que era l’objectiu plantejat. Això tranquil·litza, ja que es podrà continuar atenent altres malalties. 

També et pot interessar

stats