Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

L'OMS demana suspendre les festes de Nadal: "És millor que celebrar hui i estar de dol demà"

L'autoritat sanitària confirma que hi ha evidència robusta que òmicron pot infectar persones vacunades i que superaren la covid en el passat

Sopar de Nadal en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) llança una alerta seriosa de cara a les festes de Nadal i demana suspendre les celebracions per l'empitjorament de la pandèmia a causa de la ràpida expansió de la nova variant òmicron. Tot, quan queden a penes tres dies perquè comencen les celebracions nadalenques i de Cap d'Any en tot el món. En una roda de premsa a Ginebra aquest dilluns, el director general de l'entitat, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha fet una crida a prendre consciència de la gravetat de la situació: "És millor cancel·lar les celebracions ara i celebrar la vida demà, que celebrar hui i estar de dol demà", ha alertat.

El responsable de l'organisme sanitari ha reconegut que estan "molt preocupats" per la nova variant identificada a Sud-àfrica fa aproximadament un mes i ha confirmat que ja hi ha evidència robusta que les persones que han sigut vacunades contra la covid-19 o les que es van infectar en el passat poden contraure òmicron, la propagació de la qual s'accelera dia a dia al món. 

Segons ha precisat l'expert, la informació que s'està analitzant sobre aquesta variant indica que circula de forma més ràpida que les anteriors i que "és probable que els vacunats i els que s'han curat de covid s'infecten o reinfecten". Per això, ha demanat als governs tindre màxima precaució en les pròximes setmanes i evitar esdeveniments amb presència de molta gent i que es podrien convertir en superpropagadores del virus.

El pròxim 31 de desembre es compliran dos anys des que l'OMS va rebre la primera notificació sobre casos d'una pneumònia de tipus desconegut detectats a la Xina, darrere dels quals hi havia un nou coronavirus que ha provocat fins ara 5,5 milions de morts i 272 milions de casos al voltant del món.

En termes d'infeccions i decessos, el segon any de la pandèmia ha sigut pitjor que el primer, ja que en els últims dotze mesos les morts s'han elevat a 3,3 milions, xifra que supera els decessos acumulats per malària, tuberculosi i sida a escala mundial.

Tedros ha remarcat que si el món vol acabar amb la fase aguda de la pandèmia el 2022 ha de resoldre's el problema de la desigualtat entre els països quant a l'accés a les eines que hi ha per a frenar la covid-19, incloses vacunes, tests de diagnòstic i tractaments. Ha plantejat que l'objectiu comú ha de ser que a mitjans de l'any vinent s'haja vacunat al 70% de la població de cada país (un repte que s'havia plantejat per a aquest Cap d'Any).

L'OMS sosté que no està en contra de les dosis de reforç contra la covid ni nega el rol protector que tenen, però recorda que la decisió dels països rics d'oferir-les a tota la població adulta juga en contra que els grups de risc als països pobres puguen tindre accés a les vacunes per a una primera o segona dosi.

El 80% dels malalts hospitalitzats per covid són persones que han sigut vacunades, segons les dades recopilades per l'organització en l'àmbit internacional.

Amb quina periodicitat s'haurà de rebre una vacuna contra la covid és un dels grans interrogants en aquesta etapa de la pandèmia, per al qual l'OMS no té encara resposta. Ha avançat, tanmateix això dependrà d'una sèrie de factors, com el tipus de vacuna, ja que l'efectivitat difereix lleugerament d'un sèrum a un altre.