La incidència de coronavirus a la Safor es quintuplica en dues setmanes

Benidorm és l'única ciutat valenciana en risc extrem segons el nou semàfor d'alertes, amb 520,94 contagis per cada 100.000 habitants

Cartell promocional de la Generalitat per a anunciar un punt de vacunació instal·la a València amb motiu del Black Friday
Cartell promocional de la Generalitat per a anunciar un punt de vacunació instal·la a València amb motiu del Black Friday / Twitter: @generalitat

L'àrea sanitària de la Safor encapçala els registres d'incidència en la cinquena onada de coronavirus, que continua l'imparable avanç per la Comunitat Valenciana. La taxa de contagis per cada 100.000 habitants s'ha multiplicat quasi per cinc en només dues setmanes, en passar de 79,60 l'11 de novembre als actuals 427,92, segons l'última actualització per departaments de salut que ha publicat la Conselleria de Sanitat Universal aquest divendres. L'àrea, que dona atenció a vora 177.000 persones, és la que presenta a hores d'ara el pitjor escenari epidemiològic de tot el territori i on la transmissió de Covid-19 s'ha descontrolat més en els últims dies. 

A la comarca de la Safor està, precisament, el municipi amb la incidència més alta: Potries. Aquesta xicoteta localitat, que a penes sobrepassa el miler de residents censats, té una taxa de 1.792,45 contagis per cada 100.000 habitants després de detectar-ne 19 en l'última quinzena. Oliva i Gandia, les ciutats més poblades, també multipliquen les xifres d'incidència: en la primera se situa en 444,02 positius per cada 100.000 persones (tres vegades més alt que fa dues setmanes); en la segona, en 348,29 (quasi el quíntuple). 

Des de dimarts passat, la incidència de coronavirus creix en 201 localitats valencianes, quasi la meitat del mapa. En el balanç d'aquest divendres, hi ha 38 per damunt de 500, la línia roja que marca el Ministeri de Sanitat en el nou semàfor d'alertes Covid per a considerar que hi ha risc extrem per propagació. 

Bona part dels municipis més afectats per la pandèmia s'ubiquen a la franja litoral i el nord del territori, especialment a la Marina Baixa, la Plana Alta, l'Alcalatén, l'Alt Millars o l'Alt Palància. Són les comarques que des de fa setmanes concentren les poblacions amb registres més elevats, a les que ara s'ha afegit també la Safor. El brot en una escola a Tavernes de la Valldigna, en aquesta comarca, ha disparat la incidència, que frega el miler de casos per cada 100.000 habitants (991,07) el doble del que els nous paràmetres d'alerta consideren risc extrem. En la mateixa situació està Torreblanca, a la Plana Alta, on la corba de contagis segueix a l'alça des de finals d'octubre i no dona senyals d'haver arribat encara al pic màxim. Els casos baixen, en canvi, a l'Alcúdia (586,44), Aiora (567,86) i Sogorb (560,62), on la situació epidemiològica sembla haver-se estabilitzat. 

Benidorm, única ciutat en risc extrem 

Amb la flexibilització dels llindars en el semàfor de risc, que augmenta el volum de casos permesos en cada nivell d'alerta, Benidorm (Marina Baixa) entraria aquest divendres en risc extrem de contagi. És l'única ciutat valenciana de més de 20.000 habitants en aquest escenari de transmissió, amb una incidència acumulada de 520,94. Des de dimarts l'indicador ha pujat en quasi cent punts. També a la Vila Joiosa (306,83) i Altea (203,92) creixen les infeccions, tot i que a menor ritme.  

Pel que fa a les quatre grans urbs valencianes, Castelló de la Plana lidera en taxa de contagis (347,17). La segueixen Alacant (103,71) i València (161,96), mentre que Elx tanca el rànquing (76,67). Tant en les tres capitals de província com a Elx la corba de contagis està en ascens si es compara amb la situació de fa dues setmanes. La incidència només baixa lleugerament en tres ciutats: Xàtiva (-53,19%), Calp (-26,66%) i Sueca (-10,71%). Cap d'elles supera els cent casos per cada 100.000 habitants ara mateix.  

Fort creixement a la Ribera

L'àrea de salut que cobreix les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa també presenta un repunt notable de contagis en les dues últimes setmanes, ja que la incidència s'ha triplicat. Destaquen les crescudes a Alberic (IA 456,32), Alzira (IA 371,62) i Carcaixent (IA 269,13), tres dels municipis més poblats de la zona. 

També et pot interessar

stats