Comencen al Clínic de València els assajos finals d'Hipra: "És una vacuna millorada i més senzilla"

L'hospital valencià és un dels vint centres que provaran el primer sèrum espanyol contra la covid-19 com a tercera dosi en 3.000 persones voluntàries

Tècnics de laboratori realitzen la seua feina en una sala de biocontenció
Tècnics de laboratori treballen en una sala de biocontenció / Efe

La primera vacuna espanyola contra la covid-19, desenvolupada per Hipra, està cada vegada més prop de ser una realitat. Entrat el primer trimestre de 2022 la farmacèutica catalana xafa l'accelerador per a submergir-se en la tercera i última fase dels assajos clínics, una vegada l'Agència Espanyola de Medicaments li ha donat llum verda. És un pas essencial en el procés de creació, abans de poder usar el fàrmac en població general i, si els resultats són satisfactoris ja es pot remetre als organismes reguladors perquè n'autoritzen la comercialització.  

L'Hospital Clínic de València és un dels vint centres que participen en aquesta última prova del vaccí d'Hipra, que s'inocularà a unes 3.000 persones voluntàries majors de 16 anys per a verificar-ne l'efectivitat i la seguretat. En total, prenen part en l'assaig 17 hospitals de tot Espanya i tres més estrangers, a Portugal i Itàlia. El sèrum es provarà com a dosi de reforç per a candidats que tenen la pauta completa —primovacunació— o que han passat la covid-19, segons ha explicat en el programa d'A la ventura l'investigador que dirigirà l'estudi al Clínic, Jorge Navarro. Com a mínim han d'haver passat tres mesos des que se'ls va injectar alguna de les dosis amb les vacunes de Pfizer, AstraZeneca, Janssen o Moderna. 

Em va paréixer una bona forma de contribuir davant de la pandèmia com a ciutadà del carrer Julián Torralba - Voluntari per a provar la vacuna d'Hipra a l'Hospital Clínic de València

A hores d'ara hi ha unes 500 persones apuntades per a formar part de l'estudi i en les pròximes setmanes continuaran buscant-se candidats a tot el país. Fa unes setmanes que l'hospital valencià es va posar a la faena per a reclutar els primers participants i ja ha començat a convocar-los oficialment. Es preveu que les dosis s'inocularan a finals de febrer, ha puntualitzat Navarro, i les primeres conclusions estaran poc després, encara que les persones participants de l'estudi hauran d'estar sis mesos sota vigilància per seguretat. El temps corre i no hi ha ni un segon a perdre per tal de complir l'objectiu marcat en el calendari: que la vacuna estiga disponible per a la població general en el segon trimestre de l'any, abans de l'estiu. 

Julián Torralba és una de les 500 persones que ja s'ha postulat com a voluntari per a testejar el sèrum espanyol. Ha fet aquest pas avant, manifesta en declaracions a À Punt NTC, perquè vol formar part de la solució a la pandèmia: "No soc científic ni sanitari i em va paréixer una bona forma de contribuir, com a ciutadà del carrer, en aquest procés que ens afecta a tots". El jove està ara pendent que li telefonen oficialment per a començar les proves i previsiblement es desenvoluparan en quatre sessions que s'allargaran els sis mesos següents: una primera informativa, una segona per a rebre el vaccí, i les altres dues de monitoratge. 

La vacuna d'Hipra és igual d'eficaç que les altres Jorge Navarro - Coordinador de l'assaig d'Hipra a l'Hospital Clínic de València

Els prometedors resultats aconseguits durant les dues fases prèvies de l'assaig clínic eleva les esperances depositades entorn de la vacuna d'Hipra, que naix amb alguns avantatges davant de les ja conegudes. S'ha mostrat segura i amb una resposta immunitària contra la covid-19 igual de satisfactòria, però també amb la nova variant òmicron. "És més recent i per això ha sigut millorada, amb un format molt més senzill", apunta Navarro. El científic afegeix que fins ara ha proporcionat dades d'eficàcia i seguretat "molt clares" i que a penes dona molèsties als pacients: "És igual d'eficaç que les altres". 

Hipra calcula que podrà fabricar a Girona entre 400 i 600 milions de dosis en 2022, segons les xifres que ha avançat la directora d'Investigació i Desenvolupament del laboratori, Elia Torroella. Una quantitat que podria doblar-se al llarg de 2023, fins a 1.200 milions de dosis. La companyia catalana també estudia tancar un contracte amb la Comissió Europea per a fer servir la seua vacuna com a dosi de reforç a Europa. 

També et pot interessar

stats