Així serà la vacuna d'Hipra, la primera espanyola

Estarà llesta a la fi del 2021, serà de dues dosis i apta per a poder modificar-se contra les diferents variants.

Pedro Sánchez visitant les instal·lacions d'Hipra a Girona
Pedro Sánchez visita les instal·lacions d'Hipra a Girona / EuropaPress
19 d'abril 2021 - 13:00

El projecte de vacuna de la farmacèutica catalana Hipra seria de dues dosis i es podria anar adaptant si apareixen noves variants, tot i que s'haurà de confirmar en els assajos clínics que començaran al juny a l'Hospital Clínic de Barcelona i al Trueta de Girona.

Així ho ha explicat en declaracions a Rac1 Elia Torroella, directora de recerca i desenvolupament d'Hipra, la farmacèutica amb seu a Amer (Girona) que va visitar divendres passat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que té un dels projectes més avançats per a disposar d'una vacuna espanyola contra la COVID durant el 2021.

400 milions de dosis el 2022

Si tot va bé, aquesta vacuna podria rebre l'autorització de l'Agència Europea de Medicaments a la fi d'aquest any i el 2022 la mateixa farmacèutica produiria 400 milions de dosis.

"Estem convençuts que podem aportar una bona vacuna per a controlar l'epidèmia ací i a tot el món", ha assenyalat Torroella.

El prototip de vacuna està basat en una proteïna recombinant, un model diferent de les d'ARN missatger (Pfizer i Moderna) o adenovirus (AstraZeneca o Janssen), i això la fa "molt versàtil", apta tant per a immunitzar per primera vegada com per a usar-la de record fins i tot d'altres tipus de vacunes.

Dues dosis i una altra anual de record

A l'espera de confirmació en els assajos clínics, els investigadors d'Hipra creuen que per a la primera immunització es requeririen dues dosis i després una injecció anual de record, ha explicat Torroella.

A més, aquest prototip de vacuna ja està dissenyat perquè "d'ací a 4 o 5 mesos" es puga adaptar en el cas d'aparició de noves variants, per a assegurar que continua sent eficaç.

Hipra té més de mig segle d'experiència en el desenvolupament, la producció i la comercialització de vacunes per a salut animal i és la primera vegada que treballa en una vacuna per a humans.

També et pot interessar

stats