Què cal fer si als set dies de baixa encara tens símptomes de covid?

Tot i que l’alta laboral es rep automàticament, algunes veus expertes recorden que s’ha de continuar l’aïllament

Una persona es pren la temperatura amb un termòmetre
Una persona es pren la temperatura amb un termòmetre

Des de fa una setmana, en cas de donar positiu en covid-19, l’alta laboral es rep automàticament als set dies. Un total de 6.487 persones contagiades de coronavirus han sol·licitat la baixa laboral en la primera setmana de funcionament del portal habilitat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Aquesta mesura implantada amb l'objectiu de descongestionar l’atenció primària funciona per a la majoria de la població, però algunes veus expertes recorden que, en cas de tindre símptomes al seté dia de baixa, no es pot tornar a l’activitat diària. 

Ana Míguez Santillán, del grup de vacunes de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva, és taxativa: “Mentre hi haja simptomatologia, no t’hi has d’incorporar”. En declacions a À Punt NTC, la científica remarca que el protocol actual estableix set dies de baixa si no es presenten símptomes o són lleus, però que el document també especifica que “del dia 7 al 10 cal extremar les mesures” per a així evitar contagis. 

En aquesta línia, l’investigador en vacunes de Fisabio Ángel Valls recomana posar-se en contacte amb el metge o metgessa de capçalera per a valorar la situació. Valls assegura que, encara que les baixes i altes automàtiques estan descarregant el sistema sanitari, la ciutadania “no ha d’arribar a tanta gestió” de la malaltia. Aquest metge emfasitza que cal estar completament asimptomàtic tres dies abans d’incorporar-se a la faena.

L’especialista en medicina preventiva i director d’investigació de Fisabio Salvador Peiró és més contundent i afirma que qualsevol persona amb símptomes que no siguen lleus, “com una congestió nasal”, ha de parlar amb el Centre de Salut per a demanar que li prolonguen la baixa. 

Cap de les veus expertes consultades per aquest mitjà considera necessària fer una prova diagnòstica abans d’incorporar-se a la vida laboral o estudiantil. En cas d’optar per una prova, Peiró adverteix que s’ha de fer un test d’antígens i mai no una PCR, ja que pot donar un resultat positiu “durant setmanes sense que la persona siga contagiosa”.

En contra de les baixes de 4 dies

Quant a la possibilitat de reduir les baixes a quatre dies, com ha plantejat el conseller de Sanitat madrileny Enrique Ruiz Escudero, les fonts consultades per À Punt NTC rebutgen la proposta en aquest punt de la pandèmia. 

La doctora Míguez Santillán remarca que és precisament el tercer o quart dia des de l’aparició de símptomes quan la variant òmicron es transmet més fàcilment. A més, Valls explica que, tot i que amb un test negatiu i sense símptomes en teoria es podria donar l’alta, no es pot avalar científicament que aquest siga el protocol. 

Peiró matisa, però, que aquesta mesura podria adoptar-se segons evolucione la situació epidemiològica, encara que a hores d'ara no siga una bona idea. L’immunòleg va més enllà del punt de vista de la transmissió del coronavirus i els casos greus que es registren actualment i posa l’accent en el fet que l’empresariat tampoc no es beneficiaria si es produeix un elevat nombre de contagis que multiplique les baixes. 

També et pot interessar

stats