L’epidèmia s’estabilitza en una mitjana diària de 1.500 contagis i més de 30 morts, el triple que en l'aplanament de setembre

Amb 494 defuncions, novembre ja és el segon pitjor mes en mortalitat, només superat per abril.

Ara mateix s'estan notificant una trentena de morts, la quarta part s’acumula de nou a les residències de majors.
Ara mateix s'estan notificant una trentena de morts, la quarta part s’acumula de nou a les residències de majors.

Els contagis deixen de créixer, és cert, però tampoc acaben de baixar amb claredat. Des de fa 10 dies, quan vam arribar al pic provisional d’aquesta segona onada, la corba de positius a la Comunitat Valenciana es resisteix a ser vençuda. Ha quedat estabilitzada en un aplanament, el segon des de l’estiu, on se succeeixen xicotets increments i descensos, però amb una tendència a l’estabilitat.

Ara mateix, la mitjana mòbil dels últims 5 dies, càlcul estadístic que permet suavitzar les fluctuacions brusques i els buits i inconsistències numèriques (com les que es produeixen cada cap de setmana per la falta de dades oficials), diu que cada dia s'estan notificant uns 1.500 contagis i una trentena de morts, el triple que al setembre.

El primer aplanament va durar mes i mig, des de finals d’agost fins al pont del Nou d’Octubre, quan de sobte la tendència es va enfilar bruscament fins al pic del 14 de novembre. Aquell aplanament va tindre una mitjana diària de 600 positius i 10 morts, tres vegades menys que ara, i va obligar a endurir les mesures anti-Covid amb el confinament nocturn i el tancament perimetral. Ara tots els ulls estan posats en el que passe durant els pròxims 10 dies, perquè són els que en la pràctica decidiran com serà finalment el Nadal.

Novembre, rècord de mortalitat

Dues setmanes abans del 9 de desembre, data de l’anunciada revisió de les restriccions socials, econòmiques i de mobilitat, encara hi ha cert marge per a la millora. El País Valencià continua en nivell 4 de risc, però de ben poc. La majoria de paràmetres (incidència acumulada, positivitat, ocupació de llits) van afluixant dia a dia. Altres, en canvi, segueixen molt alts, especialment els ingressos a l'UCI, que ara estan al 75 % del pic de la primera onada.

A més, seguint la lògica de la malaltia (la corba de morts és sempre l’última a calmar-se), el pic de defuncions d’aquesta segona onada no arribaria fins passat el pont del 8 de desembre. La corba mostra que les pitjors xifres de mortalitat van començar a registrar-se un mes després del Nou d’Octubre, quan es van multiplicar la mobilitat i els contactes socials.

Finalment, en el capítol de la mortalitat, l’impacte del coronavirus a les residències de majors sí que continua creixent de manera aguda. Només en els primers 4 dies d’aquesta setmana s’hi han notificat 37 morts i al novembre per ara la xifra s’eleva a 99, quatre vegades més que a l’octubre. Set mesos després de la gran crisi d’abril, aquests centres continuen sent un dels escenaris més crus de la pandèmia. La quarta part dels 494 morts que cal lamentar en el que ha passat de mes han sigut en aquests centres.

També et pot interessar

stats