Els cinc membres de La Manada ja estan al carrer

Els condemants no podran eixir del país i hauran d'acudir al jutjat 3 dies a la setmana, fins que la sentència siga ferma.

Els condemants José Ángel Prenda (segon per la dreta), Jesús Escudero (esquerra) i Angel Boza (segon per l'esquerra), abandonen la presó de Pamplona després de pagar la fiança
Els condemants José Ángel Prenda (segon per la dreta), Jesús Escudero (esquerra) i Angel Boza (segon per l'esquerra), abandonen la presó de Pamplona després de pagar la fiança / Villar López (Efe)

Els cinc membres de La Manada ja estan al carrer després de pagar una fiança de 6.000 euros.

José Ángel Prenda, Jesús Escudero i Ángel Boza han abandonat el centre penitenciari de Pamplona a les 18:00 h. Una hora i mija després ho han fet el militar Jesús Cabezuelo i el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero, que complien pena en la presó militar d'Alcalá-Meco.

Tots cinc estaven empressonats des del 9 de juliol de 2016, després de ser condemnats a nou anys de reclusió per un delicte d'abús sexual amb prevalència sobre una jove madrilenya en les festes de Sant Fermí de 2016.

La posada en llibertat dels condemnats s'ha produït quan estaven punt de complir dos anys de presó preventiva i després que ahir l'Audiència de Navarra decretara la possibilitat de llibertat provisional amb fiança fins que la sentència siga ferma.

D'ara endavant, el condemnats no podran eixir del país, ni entrar a Madrid, on viu la víctima i amb qui no es poden comunicar. A més, hauran d'anar al jutjat tres dies a la setmana.

Canvi de posició en el tribunal

Ha sigut el mateix tribunal de l'Audiència de Navarra que els havia denegat la llibertat provisional en dues ocasions el que ha decretat ara que sí que poden optar-hi per dos vots a favor i un en contra.

Raquel Fernandina, jutgessa de la Sala Segona del TSJ de Pamplona, ha canviat de parer, i ja no hi veu risc de fuga ni de reiteració de delicte. El vot discrepant és el de Francisco Cobo, president del tribunal de la Sala Segona del TSJ de Pamplona, que volia que seguiren en presó.

El 26 d'abril, la Secció Segona de l'Audiència de Navarra va dictar una sentència que condemnava els joves a nou anys per abusos sexuals, una pena molt inferior a les sol·licitades per les acusacions; però el tribunal no va veure agressió sexual perquè no hi va apreciar violència en els fets, cosa que va causar una onada d'indignació social. Totes les parts van recórrer contra la sentència.

La mateixa sala que els havia denegat anteriorment l'eixida de presó, ha decidit ara que els condemnats queden lliures sota fiança a l'espera que el cas arribe al Tribunal Superior de Justícia de Navarra.

La Fiscalia de Navarra ha anunciat que recorrerà contra la sentència que decreta llibertat provisional per als cinc membres de La Manada. El recurs es realitza davant el mateix tribunal que ha ordenat les excarceracions i no té efectes suspensius, és a dir, que si els cinc joves dipositen la fiança sortiran en llibertat, encara que el recurs del Ministeri Públic encara no s'haja resolt.

La sentència no ha deixat indiferent ningú

La reacció al carrer ha sigut immediata. Ahir, després de l'anunci, les veus en contra de la sentència ja ompliren els carrers de Pamplona i d'altres ciutats com ara Barcelona o Sevilla. Hui s'han convocat concentracions en moltes ciutats de la Comunitat Valenciana i de la resta d'Espanya, com ara Madrid, Astúries, Barcelona, Palma, Sant Sebastià, Lleida i Múrcia.

La Ministra de Justícia, Dolores Delgado, reconeix la gravetat dels fets, però respecta la decisió judicial i afegeix que és una "sentència provisional" perquè encara hi ha recursos d'apel·lació pendents davant del TSJ de Navarra interposats per totes les parts.

La professora de Dret Constitucional, Julia Sevilla, opina que es tracta d'una "sorpresa molt negativa" i que les protestes, a partir d'ara, tornaran a ser una constant.

L'advocat de 4 dels 5 membres de La Manada, Agustín Martínez Becerra, ha dit que és satisfactori que els condemnats puguen tornar a veure les famílies després de 2 anys i que, al final, la justícia els donarà la raó.

També et pot interessar

stats