10 anys per a Enrique Crespo i 12 anys per a Esteban Cuesta pel cas Emarsa

La sentència sobre el saqueig de la depuradora de Pinedo arriba després de set anys d'instrucció i dos ajornaments.

D'esquerra a dreta, Esteban Cuesta, Ignacio Bernácer, Enrique Crespo i  José Juan Morenilla
D'esquerra a dreta, Esteban Cuesta, Ignacio Bernácer, Enrique Crespo i José Juan Morenilla / Efe

La secció primera de l'Audiència de València acaba de comunicar als 24 acusats del saqueig de la depuradora de Pinedo les condemnes pel desviament de 23,5 milions d'euros de l'empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo. La sentència estableix 10 anys de presó per a Enrique Crespo, expresident de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Emarsa) pels delictes de malversació, prevaricació i falsedat en document oficial. Per a l'exgerent de l'entitat, Esteban Cuesta, 12 anys i mig, la condemna més elevada, per suborn continuat, malversació, prevaricació i falsedat en document mercantil. 

També s'ha conegut la pena imposada a l'exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament (Epsar), José Juan Morenilla, que haurà de complir 9 anys de presó per prevaricació, falsedat en document oficial i malversació. Juntament amb ells, l'exdirector econòmic i financer d'Emarsa, Enrique Arnal, també ha conegut la pena imposada de 8 anys i sis mesos per prevaricació i falsedat en document oficial i mercantil.

Sebastián García Martínez "Chanín", l'informàtic d'Emarsa, ha sigut condemnat a 7 anys i sis mesos de presó per malversació i falsedat en document mercantil.

La condemna de l'excap d'Explotacions d'Epsar, Ignacio Bernácer, és la més baixa, i s'ha quedat en 3 anys i sis mesos de presó, després d'aconseguir un acord amb la Fiscalia i tornar part dels diners saquejats. A l'empresari Jorge Ignacio Roca, l’únic acusat que hi ha actualment a la presó per aquest procediment, se li han fixat 6 anys i un dia per malversació.

Així consta en la sentència que resol la peça principal del cas Emarsa, i que va quedar vista per a sentència el desembre passat després de set anys d'investigacions i dos ajornaments. La resolució pot ser recorreguda.

El juí es va ajornar en dos ocasions. La primera el 2 de novembre de 2016, per l'absència d'un dels acusats, l'empresari José Ignacio Roca Samper, que va estar fugit de la justícia més de tres anys. Finalment va ser detingut a Moldàvia al juliol de 2015, extraditat el 15 d'abril de 2016 i enviat tres dies després a presó provisional sense fiança, condemna que actualment compleix al centre penitenciari de Zuera (Saragossa). I el 13 de març, en la primera vista, cinc lletrats defensors del torn d'ofici van demanar més temps per a poder estudiar els 200.000 folis de la causa, de manera que la sala va decidir posposar per segona vegada l'inici del juí. 

La instrucció del cas ha determinat l'existència d'una xarxa d'empreses que, almenys entre 2004 i 2010, va desviar fons públics de l'Empresa Metropolitana d'Aigües Residuals (Emarsa). La suposada trama corrupta va operar en dos "negocis". Un era l'increment dels costos d'explotació, que va comptar amb el vistiplau de l'Epsar, que desviava fons inicialment dirigits a xicotetes reformes, manteniment, electricitat, personal, despeses de reactius i altres matèries primeres. I l'altre, el tractament de llots, es va basar igualment en un encariment artificial de les operacions, sustentat en diverses empreses pantalla.

La fiscalia demanava penes de 20 anys de presó per a l'expresident d'Emarsa, exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises, Enrique Crespo, que finalment han quedat en dotze anys i mig. I 24 anys de presó per a l'exgerent d'Emarsa, Esteban Cuesta, condemnat a 12 anys i mig. Els dos han sigut considerats els capitosts de la suposada trama corrupta.

També et pot interessar

stats