Els Estats Units inicien la retirada de l’Acord de París pel clima

Els EUA s’uniran a Nicaragua i Síria, els únics no signants dels compromisos adoptats per quasi 200 nacions.

El president Donald Trump, aquest dilluns als jardins de la Casa Blanca
El president Donald Trump, aquest dilluns als jardins de la Casa Blanca / Oliver Contreras (Efe)

El govern dels Estats Units ha començat aquest dilluns el procés formal per a abandonar l’Acord de París, el major pacte vinculant davant de la crisi climàtica i que estableix un pla d’acció mundial per a limitar el calfament global.

El president Donald Trump va anunciar el 2017 que Washington es retiraria de l’acord contra el canvi climàtic, encara que la petició no va poder formalitzar-se fins ara per qüestions contractuals del conveni. “El president ha pres la decisió de retirar-se a causa de la càrrega econòmica injusta imposada als treballadors, les empreses i els contribuents nord-americans”, ha justificat el secretari d’Estat, Mike Pompeo, en un comunicat. Segons els termes de l’acord, solament es pot sol·licitar l’eixida tres anys després de l’entrada en vigor de l’acord i, una vegada presentada formalment la petició, ha de passar un altre any perquè siga efectiva, és a dir, el pròxim 4 de novembre de 2020.

Una vegada completat el procés de retirada, els Estats Units s’unirà a Nicaragua i Síria, els únics dos països no signants dels compromisos adoptats a París per quasi 200 nacions.

John Kerry, que era el secretari dels Estats Units quan es va pactar l’Acord de París en 2015, ha assenyalat en un article d’opinió al diari The Washington Post que la retirada formal del pacte significa “un dia negre per als Estats Units”. “Una vegada més, els Estats Units s'aïllen”, ha lamentat. L’anunci de l’abandó de l’acord, que va ratificar l’administració del llavors president Barack Obama (2009-2017), ha provocat dures crítiques per part de líders mundials i organitzacions climàtiques.

Espanya i Xile lamenten l’eixida dels Estats Units de l’Acord de París

La ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la ministra de Medi Ambient de Xile, Carolina Schmidt, han lamentat aquest dimarts la decisió dels Estats Units d’iniciar el procés de retirada de l’Acord de París. Les ministres han recalcat el “suport global a l’Acord de París”, ratificat per 187 països, la qual cosa mostra un clar senyal de compromís de la comunitat internacional.

Xile, que té la presidència de la pròxima Cimera del Clima (COP25) i Espanya, com a país seu de la conferència, han expressat conjuntament el desig que els Estats Units puguen “reconsiderar aquesta decisió tan prompte com siga possible”.

La mar pujarà 20 centímetres en 300 anys

Llevat que els governs intervinguen dràsticament per a reduir les emissions de carboni, les acumulades en l’última dècada i mitja causaran, per elles mateixes, un augment de 20 centímetres en el nivell de la mar cap al 2300, segons un informe publicat hui en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

L’estudi, encapçalat per la comunitat científica de Climate Analytics i l’Institut Postdam, finançat pel govern alemany, ha calculat quina part de l’augment del nivell de la mar es deurà a les emissions de gas causades pels humans fins al 2030.

L'informe és el primer que ha quantificat la contribució de les activitats humanes a les emissions que causen l’efecte d’hivernacle si els països compliren amb els compromisos de l’Acord de París signat en 2015 i que expira en 2030.

També et pot interessar

stats