Bielorússia retira credencials a 17 periodistes de mitjans estrangers

França ha demanat a Rússia que no intervinga al país per a evitar una situació com la d'Ucraïna el 2014.

Un manifestant oneja la bandera blanca i roja de l'oposició bielorussa
Un manifestant oneja la bandera blanca i roja de l'oposició bielorussa / Vasily Fedosenko (Reuters)

La crisi política que es va iniciar fa tres setmanes pel presumpte frau electoral en les eleccions presidencials té un nou front mediàtic. L'Associació de Periodistes de Bielorússia (APB) ha informat aquest dissabte que el Ministeri d'Exteriors de Bielorússia ha retirat les credencials a 17 periodistes de mitjans estrangers que treballaven al país.

No és la primera represàlia que pren Aleksandr Lukaixenko contra la premsa internacional, a la qual va amenaçar d'expulsar del país per "tendenciosa", incentivar les protestes i no complir les lleis. Dijous passat la policia bielorussa va detindre mig centenar de periodistes, molts dels quals van ser alliberats després, però alguns van quedar a l'espera de judici i es va informar de la deportació del periodista suec Paul Hansen, que no podrà tornar a Bielorússia durant cinc anys.

En vista d'aquesta situació, l'APB va exigir al Comité d'Investigacions del país incoar una causa penal per obstaculitzar la tasca dels periodistes, delicte previst en la legislació bielorussa.

França vol evitar una situació com la d'Ucraïna

El president francés, Emmanuel Macron, ha comunicat al seu homòleg rus, Vladímir Putin, que qualsevol mena d'intervenció militar a Bielorússia "no serà benvinguda", ja que pot portar a repetir la situació viscuda a Ucraïna fa sis anys.

Macron estableix així un paral·lelisme entre Lukaixenko i el president de Ucraïna que el 2014 va ser expulsat després d'un conflicte entre sectors pro-Unió Europea i pro-Rússia. Aquest conflicte va desencadenar l'annexió de la península de Crimea per part de la Federació Russa.

També et pot interessar

stats