Els líders de la UE comencen la negociació sobre el fons per a la reconstrucció després de la pandèmia

El pla de Sánchez per a finançar 1,5 bilions a través del deute comunitari xoca amb el rebuig dels Països Baixos.

El president del Consell Europeu, Charles Michell, en la teleconferència amb els líders de la UE del 17 de març
El president del Consell Europeu, Charles Michell, en la teleconferència amb els líders de la UE del 17 de març / Consell Europeu

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea comencen aquest dijous la negociació sobre el fons de recuperació amb el qual volen rellançar l'economia, una vegada superada la crisi sanitària de la Covid-19. La Comissió Europea estima l'import entre 1,5 i 1,6 bilions.

El president espanyol, Pedro Sánchez, insistirà en la defensa que aquest fons es finance amb deute perpetu emés per institucions europees i que les quantitats consignades es distribuïsquen entre els estats membres a través de transferències directes i no préstecs a tornar, una posició que comparteixen França i Itàlia, però que ha topat amb el rebuig dels Països Baixos i Alemanya, a pesar que Berlín ha moderat la seua posició en les últimes hores.

Segons va avançar ahir a la vesprada el ministre de Transports, José Luis Ábalos, el cap de l’executiu vol animar la resta de països a acometre una política conjunta diferent de la que van adoptar en la crisi de 2008”, que va funcionar, ja que “els grans pagadors de la crisi van ser els més dèbils”. “El que volem és que el projecte d’Europa sobrevisca a la crisi”, ha dit Ábalos, sobre la posició de l’executiu espanyol.

Dilluns, primer intent per a desbloquejar la situació

Sánchez va poder avançar-la aquest dilluns en una reunió telemàtica per a desbloquejar la situació, a instància del president del Consell Europeu, el belga Charles Michel. Hi participaren els dos bàndols enfrontats. D’una banda, els president d’Espanya i els primers ministres de França, Emmanuel Macron, i d’Itàlia, Giuseppe Conte. D’una altra, la presidenta d’Alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre holandés, Mark Rutte. I enmig dels blocs, la cap de l'executiu comunitari, la conservadora Ursula von der Leyen.

Encara que fonts europees citades per Europa Press qualifiquen la reunió “d’útil i constructiva”, també recorden que "cinc estats no decideixen per 27".

França, Espanya i Itàlia des de l'inici han advocat per instruments que permeten compartir els riscos, per exemple a través de l'emissió de deute conjunt, enfront de la línia que defensen Alemanya i els Països Baixos, que sempre han rebutjat amb fermesa els eurobons.

Aquest dimecres, Sánchez va traslladar al Congrés la confiança que la seua proposta puga ser assumida també pels socis més reticents. Fonts governamentals destaquen que la situació s'ha mogut en l'últim mes i posen en valor el treball espanyol per a aconseguir-ho.

No obstant això, la d’aquest dijous és una primera reunió de la que s’anticipa com una negociació llarga. El govern espanyol espera que les discussions se centren en la definició de l'instrument i no s'òbriga en canvi el debat sobre els criteris per a repartir el pressupost, una discussió que, segons el parer de l'executiu, haurà d'arribar en un moment posterior. La posició espanyola sobre aquest cas parteix del principi que han de ser els països més afectats per l'epidèmia els que tinguen accés a un volum major de recursos.

També et pot interessar

stats