‘Zoom’ tanca la temporada amb una anàlisi profunda sobre el futur dels viatges de l’Imserso

L'espai de recerca d'À Punt examina la partida pressupostària dedicada a aquests serveis socials i com ha canviat la tercera edat en els darrers 30 anys 

'Zoom' analitza la partida pressupostària dedicada a aquests serveis socials i com ha canviat la tercera edat en els darrers 30 anys
'Zoom' analitza la partida pressupostària dedicada a aquests serveis socials i com ha canviat la tercera edat en els darrers 30 anys / À Punt
01 de juliol 2022 - 10:36

La portaveu de Drets Socials, Ione Belarra, va comunicar, a principis d'aquest mes, que els preus dels viatges de l’Imserso es quedarien tal com estan per a la temporada 2022-2023. L'anunci va provocar un gran malestar entre el sector hoteler, que assegura que els números no ixen i amenacen de deixar d'oferir llits per al programa vacacional subvencionat parcialment per l'Estat. Zoom, l'espai de reportatges d’investigació d'À Punt acomiada la temporada amb una anàlisi en profunditat del futur dels serveis socials complementaris de les prestacions del Sistema de Seguretat Social.

Fa més de 30 anys es va posar en marxa l’Imserso. Fou gràcies a Francesc Obrador, que en aquella època era alcalde de Calvià, una localitat mallorquina molt turística. Francesc tenia una idea per a portar turistes durant l'hivern, i aconseguir, d'aquesta manera, que, al llarg de tot l'any, els hotels estigueren plens i els treballadors, contractats. Aquesta iniciativa va ser plantejada al ministre de Treball en aquella època, Joaquín Almunia, que va donar llum verda a la creació de l'Institut de Majors i Serveis Socials. L'espai ha entrevistat Francesc, que, curiosament, mai ha gaudit de cap d'aquests viatges, i ha parlat també amb Matilde Fernández, ministra d'Assumptes Socials en 1988, que va consolidar aquest projecte.

El primer objectiu de l’Imserso va ser econòmic: ajudar els hotelers, abocats a tancar en temporada baixa
El primer objectiu de l’Imserso va ser econòmic: ajudar els hotelers, abocats a tancar en temporada baixa / À Punt

El primer objectiu de l’Imserso va ser econòmic: ajudar els hotelers, abocats a tancar en temporada baixa. El segon va ser social: donar un servei a una tercera edat amb escassos recursos i poques possibilitats de viatjar. Per a molts d'ells i elles, era la primera vegada que veien la mar o pujaven en un tren.

L'objectiu de l'Imserso és donar un servei a una tercera edat amb escassos recursos
L'objectiu de l'Imserso és donar un servei a una tercera edat amb escassos recursos / À Punt

Zoom viatjarà, d'una banda, a Lloret de Mar amb un grup de jubilats i jubilades que gaudiran d'un d'aquests viatges i, d’altra, amb una associació de persones majors que s'organitzen ells mateixos perquè els resulta més econòmic. S'acabarà l’Imserso tal com el coneixem? Després de més de 30 anys, els nostres majors són diferents? Ha d'evolucionar el programa vacacional? Cap a on?

À Punt fa zoom sobre els viatges socials per a la tercera edat… dilluns que ve 4 de juliol.

Després, dos documentals guardonats

Després de Zoom, la nit del dilluns continua amb dos documentals participats per À Punt que han tingut un gran recorregut i reconeixement. El primer és The mystery of the pink flamingo, que conta les aventures d’un enginyer de so amb el cap quadrat que busca revelar els secrets darrere de la icona per excel·lència del kitsch: el flamenc rosa. L’altre documental per al late night del dilluns és Lobster soup, dirigit per Rafa Molés i José Andreu. Aquesta història naix al Café Bryggjan, que acull vells pescadors, llegendes de morts i músics sonats. És l'ànima del poble més anodí d'Islàndia. Començant així, tot pot passar.

Fotograma de 'Lobster soup'
Fotograma de 'Lobster soup' / À Punt

 

També et pot interessar

stats