‘Zoom’ commemora el Dia Internacional de la Dona amb un programa especial
El programa de reportatges d'investigació d'À Punt emet aquest 8 de març un episodi que analitza quant queda per a aconseguir la plena igualtat de gènere
El 8 de març és anualment una jornada de lluita i reivindicació: el Dia Internacional de la Dona. Han passat dècades des que van començar a convocar-se les primeres mobilitzacions feministes. Els avanços són presents, però encara està en l'aire la pregunta: estem a prop d'aconseguir la igualtat?
L'espai de reportatges d’À Punt tractarà de demostrar amb aquest treball que la lluita feminista només està en els primers compassos i que encara queda camí a recórrer perquè els homes i les dones estiguen al mateix nivell.
De fet, l'ONU ha llançat un advertiment que no admet interpretacions: per culpa de la reculada en matèria de drets sexuals i reproductius, calcula que la igualtat entre els homes i les dones s'aconseguirà d’ací a, aproximadament, 300 anys.
Zoom indagarà en un altre aspecte important, focus de les institucions i moviments feministes: les violacions. Entre 2019 i 2022, s'han incrementat un 38,2%. Segons el Ministeri de l'Interior, a la Comunitat Valenciana van augmentar més del 70%. A què es deu? Com es pot erradicar aquesta xacra?
La llei del “només sí és sí”, que va aterrar l'agost passat, és un dels recursos jurídics que ha tractat de posar fi a aquesta situació, malgrat la polèmica. Aquesta legislació ha generat controvèrsia des de tots els angles, ja que la nova normativa obria la porta a la rebaixa de les condemnes mínimes dels agressors. És cert? S'ha de reformular? El programa d'À Punt detalla els punts més importants per a entendre-la.
Un altre dels grans problemes que les dones es troben dia rere dia se situa en l'àmbit laboral. En primer lloc, la dificultat per a accedir a càrrecs directius: l'anomenat sostre de vidre. Un estudi elaborat per la companyia Women In Business revela que, durant 2021, només un 23% de directors generals a Espanya eren dones.
En segon lloc, la bretxa salarial. Les valencianes cobren una mitjana de 5.073 euros a l’any menys que els homes. La discriminació laboral s'acarnissa amb les dones, que pateixen, a més, contractes parcials, més temporalitat i més desocupació.
Més enllà de l'ocupació, hi ha diversos camps en els quals no hi ha equilibri entre homes i dones, com, per exemple, l'esport. Per això, coincidint amb el Dia de la Dona, ‘Zoom’ tractarà d'acostar a l'espectador la necessària lluita feminista.