L’Oktoberfest de Múnic en ‘Valencians al món’

El programa es desplaça fins a Alemanya per a buscar els residents de la Comunitat Valenciana que viuen al país germànic i mostrar-nos la seua festa més important

Lluis Liñana, reporter de Valencians al món, a l'Oktoberfest
Lluis Liñana, reporter de 'Valencians al món', a l'Oktoberfest / Departament de Comunicació
24 d'octubre 2023 - 10:00

Aquest dimecres a les 22 hores, Valencians al món viatjarà fins a Alemanya amb el reporter Lluís Liñana per a ensenyar-nos una festa que, cada any, rep sis milions i mig de visitants: l’Oktoberfest. Aquesta és important i no només per la llarga tradició que té, sinó també per l'impacte econòmic que genera i la diversió que ofereix a totes aquelles persones que la visiten. És una celebració que combina la vasta herència bavaresa amb l'alegria de la cervesa i la bona companyia.

Miquel Gaspar, veí de Massamagrell (Horta Nord), fa dotze anys que viu a Múnic. És enginyer industrial i treballa a BMW. Es trobaran amb ell a la inauguració de l’Oktoberfest. Més tard, passaran per Theresienwise, l’entrada a l’Oktoberfest, i descobriran que aquesta festa es va celebrar per primera vegada l’any 1810. Al llarg de la seua història, només s’ha cancel·lat vint-i-quatre vegades i fou per guerres o altres causes de força major. Seguidament, aniran a Schottenhamel-Festhalle, on presenciaran en primera persona com l’alcalde de Múnic, Dieter Reiter, inaugura l’Oktoberfest a cop de martell. En acabar, tastaran un desdejuni típic alemany. Continuaran la ruta visitant BMW Welt, el lloc de faena de Miquel, i, finalment, acabaran al seu barri, on els ensenyarà la seua casa i la seua colla d’amics.

Miquel Gaspar, veí de Massamagrell (L'Horta Nord)
Miquel Gaspar, veí de Massamagrell (L'Horta Nord)

Lourdes Penalva, veïna de Novelda (Vinalopó Mitjà), fa cinc anys que viu a Múnic. Els esperarà a Maximiliantsrasse durant una desfilada de vestits típics del lloc i aprendran que el tradicional bàvar dels homes s'anomena Lederhose i el de les dones, Dirndl. Després, aniran a l'Oide Wiesn, la germana menuda de l’Oktoberfest. L’Oide Wiesn inclou museus i atraccions d’època i permet gaudir de l’Oktoberfest més tradicional. Com que hi ha un bon grapat d’atraccions, hi aprofitaran per a pujar a la nòria. Més tard, deixaran l’ambient de l’Oktoberfest per a visitar el Westpark, un parc molt conegut a la ciutat pels seus temples asiàtics. S’acomiadaran de Lourdes a Hackerbrücke, on coneixeran els seus amics, i, a més a més, aprofitaran per a veure una increïble posta de sol.

Jose Amat, veí d’Alacant, fa dotze anys que viu a Múnic i els esperarà al centre de la ciutat. Concretament, el trobaran a la Residència de Múnic, un dels palaus urbans més grans d’Alemanya. Seguidament, aniran a Schliersee, on pujaran en telefèric per a obtindre unes vistes espectaculars del lloc i, després, provaran el Sommerrodelbahn o tobogan alpí, una activitat d’estiu molt habitual a la zona dels Alps. Més tard, es traslladaran a casa de Jose, on menjaran un arròs alacantí, i aprofitarAm per a conéixer la família.

Lourdes Penalva, veïna de Novelda (Vinalopó Mitjà)
Lourdes Penalva, veïna de Novelda (Vinalopó Mitjà)

Rosa Pardo, veïna de Benissa (la Marina Alta), fa deu anys que viu a Múnic. Quedaran amb ella a l’Olympiapark, on els explicarà que la massacre de Múnic va ser un atemptat en què onze atletes israelians van ser presos com a ostatges i assassinats pel grup terrorista Setembre Negre. Després, visitaran l'Olympiaturm, un gran punt de referència de la ciutat que, a més a més, allotja la torre de la televisió, i aprofitaran per a fer-hi una visita. A continuació, visitaran el Museu de la Cervesa i l’Oktoberfest i, allí, hi faran una degustació de cervesa. Les sis cases cerveseres de Múnic són: Augustiner, Hofbräu, Hacker-Pschoor, Löwenbräu, Paulaner i Spaten. Després de la degustació, tornaran a Theresienwiese, lloc de l’Oktoberfest, i s’acomiadaran de Rosa mentre visiten Hofbräuhaus, la carpa de la cerveseria més antiga de Múnic i la segona més gran de l’Oktoberfest: els seus orígens es remunten a l'any 1589 i, a la carpa caben unes deu mil persones.

Sonia Carchano, veïna d’Alcoi (l’Alcoià), fa un any que viu a Múnic. Els esperarà a Marienplatz, al centre de la ciutat, i allí veuran la Mariensäule o columna de Maria, que fa uns quinze metres d’alt. Més tard, visitaran la sala de la Biblioteca Jurídica de Múnic, obra de l’arquitecte Georg von Hauberrisser. Visitaran, també, el palau de Nymphenburg, que va ser encarregat per Ferran I de Baviera i Enriqueta Adelaida de Savoia després del naixement del seu fill Maximilià II Manuel de Baviera. Acabaran el dia veient la nostra valenciana ballar salsa amb un amic.

Rosa Pardo, veïna de Benissa (La Marina Alta)
Rosa Pardo, veïna de Benissa (La Marina Alta)

L’Oktoberfest de Múnic: celebració, cervesa i tradició

L’Oktoberfest és la festa de la cervesa de Múnic i és una celebració icònica. Fou originada l'any 1810 amb la intenció de celebrar un matrimoni reial i, normalment, s'estén fins al mes de novembre. Aquesta celebració té un gran impacte econòmic a Múnic, ja que atrau milions de visitants provinents de tot el món. La venda de cervesa local, els vestits tradicionals, els diferents actes i el consum de grans quantitats de cervesa fan d’aquesta multitudinària festa una ocasió única que combina tradició, diversió i una cultura cervesera vibrant.

També et pot interessar

stats