El futur de les pensions, en 'Zoom': N'hi ha per a tots? Es blindaran en la Constitució?
El programa 'Zoom' aborda el debat al voltant de la viabilitat i la qüestionada privatització del sistema de pensions, un assumpte del qual depén la pervivència de moltes persones i que ara una organització lluita perquè siga un dret protegit en la Constitució
La pensió mitjana a la Comunitat Valenciana és de 1.140 euros al mes. Està per damunt del salari mínim interprofessional, que està en 965 euros, però per davall de la mitjana espanyola, situada en 1.245 euros al mes, segons les últimes dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social al mes de gener del 2022.
Tot i això, la realitat és que per a una dona pensionista, cobrar 380 euros —el cas de Juani— o no arribar als 700 euros al mes —el cas d'Amparo—, és prou habitual, i tot després d'haver cotitzat més de 30 anys. La bretxa de gènere és una més de les qüestions que aborda el programa Zoom dedicat a les pensions.
Blindar les pensions en la Constitució Espanyola
És possible blindar les pensions en la Constitució Espanyola? La Taula Estatal pel Blindatge de les Pensions té com a únic objectiu exigir "una reforma de la Constitució que introduïsca un article que prohibisca, de forma expressa, la privatització i la pèrdua de poder adquisitiu. Això és el que significa "blindar les pensions en la Constitució", ha explicat a l'equip de Zoom Joanen Cunyat, coportaveu de la Taula Estatal pel Blindatge de les Pensions.
Aquest moviment social actualment reuneix centenars d'organitzacions i milers de professionals, de moltes i diverses ideologies, sensibilitats polítiques i credos religiosos, tots amb el mateix propòsit: blindar les pensions en la Constitució. Un moviment obert a les adhesions de qualsevol i molt actiu als carrers.
Algunes veus expertes — és el cas de l'OCDE i del Banc d'Espanya— consideren que "algunes pensions" són "massa generoses". El programa Zoom ha explicat que "ho diuen referint-se a la diferència entre l'últim sou i la pensió rebuda". En aquest sentit, Alfred Cortell, un veí de Gandia, a la Safor, que va cotitzar per a poder cobrar la pensió més alta, en sentir allò de "massa generoses", ha contestat: "El que parla així, o no sap el que diu o té mala fe, perquè per norma general, les pensions representen el 70% del sou de la persona quan treballava".
Com diu Cortell, aquesta és la clau, que representen el 70 % del sou. Aquest és el paràmetre que s'ha de considerar i no cap altre. En aquest sentit, Miren Etxezarreta, catedràtica emèrita d'Economia Aplicada de la UAB, ha argumentat que "quan aquests organismes parlen així és perquè "comparen les pensions espanyoles —amb una diferència major entre l'últim sou i la pensió— amb les pensions europees, però és que els europeus tenen els sous més alts i, per tant, poden permetre's el luxe que la pensió represente només el 50% del salari".
Etxezarreta, en aquest sentit ha dit que, a Espanya, per a poder tindre una pensió digna, deu ajustar-se al 80% del sou que es tenia. Per això hi ha la conclusió errònia de "generoses".
Les pensions europees, que es deriven de sous més elevats, poden permetre's representar només el 50% del sou. A Espanya, per a obtindre una pensió digna, la jubilació deu representar el 80% del sou. Per això hi ha la conclusió errònia de "massa generoses".
Hi ha pensions per a tots?
El programa també ha abordat la qüestió de les pròximes generacions, perquè la lluita dels pensionistes és també per als que vindran després. En aquest sentit, Zoom s'ha preguntat: per què no se suma la gent jove a les reivindicacions? Alguns joves han raonat que com que no veuen per a ells i elles "un futur definit", es pregunten lluitar per a què? Un 47% dels joves creu que no cobrarà la pensió, segons dades de l'Institut BBVA de Pensions.
Sembla que l'arribada a l'edat de jubilació dels babyboomers, els nascuts entre 1960-1975, posarà a prova el sistema de les pensions. En aquest sentit, professionals com Eduardo Bolinches (Castelló de la Plana), expert financer d'Invertia, portal especialitzat en mercats i empreses, ha dit al programa Zoom, "els babyboomer són una catàstrofe demogràfica. No hi ha (pensions) per a tots".
Miren Etxezarreta en aquest sentit critica el pensament d'alguns països com ara el Japó o els EUA, on tenen la imatge que les persones majors valen per a ajudar a omplir els carros de la compra "perquè necessiten fer aquesta faena per a completar un sou. Però això no és una societat amb unes condicions dignes per als majors".
L'arribada a l'edat de jubilació dels 'babyboomers', els nascuts entre 1960-1975, posarà a prova el sistema de les pensions
Una auditoria i una comptabilitat "honesta"
El ple del Congrés recentment va aprovar la primera part de la reforma de les pensions que planteja el govern, derogant els elements centrals dissenyats pel PP el 2013. Amb aquesta última aprovació, el govern ha quedat obligat, per llei, a encarregar una auditoria per a quantificar quina factura ha estat assumint aliena a la despesa en pensions contributives, del 1967 al 2019, engreixant els números rojos del sistema.
Com ha denunciat públicament el portaveu nacional de Coespe estatal, el professor d'economia Ramón Franquesa —organització contrària a la reforma del sistema de pensions—, un dels arguments que utilitzen els que es mostren "a favor" de la reforma del sistema de pensions és que els comptes mostren un dèficit, però només cal posar les partides de despeses al capdavant dels d'ingressos per a veure on està el problema". Segons Franquesa, una comptabilitat "honesta" mostra, com a mínim, que el sistema està equilibrat i que no són necessàries les reformes com tampoc els plans de pensions privats.
Pagar dues vegades pel mateix
Algunes persones prop de la jubilació es pregunten per què han de pagar per un pla privat de jubilació quan ja estan pagant-lo al sistema públic. "Pagar, una altra vegada?, no serà veritat", han dit a Zoom algunes de les persones entrevistades. Els bancs, segons diuen altres especialistes, el que volen és gestionar el "golós pastís de les pensions".
Els bancs, segons diuen alguns especialistes independents, el que volen és gestionar el golós pastís de les pensions
Damunt la taula també està la pujada de les cotitzacions a les empreses. Una mesura criticada pels responsables empresarials davant les càmeres de Zoom. Mentretant, una responsable de CCOO argumenta al programa que l'increment "lleuger" de les cotitzacions socials "no repercutirà en la generació de nous llocs de treball".