Sabem diferenciar l'arròs d'origen valencià de l'asiàtic quan fem la compra?

Especialistes expliquen en el programa de 'Zoom' dedicat a l'arròs que per a evitar sorpreses és recomanable buscar el segell de la denominació d'origen Arròs de València

Sabem diferenciar l'arròs valencià de l'asiàtic quan fem la compra? / À Punt

El consumidor té l'última paraula a l'hora de comprar un paquet d'arròs. Tots, consumidors i consumidores volen, volem, un bon arròs. Ara cal preguntar-se si procedència i qualitat guarden relació i també si és fàcil distingir-ne l'origen. A tractar d'aclarir alguns dubtes al voltant de la compra de l'arròs s'ha centrat el programa de Zoom dedicat a aquest ingredient.

Com indiquen veus expertes, els que vulguen comprar arròs de València hauran de buscar el segell de la denominació d'origen Arròs de València. Així evitaríem que arriben a les nostres cuines arrossos valencians barrejats amb arròs de fora. O, com ha denunciat AVA-Asaja, evitar comprar el que alguns supermercats ofereixen, que "directament venen arròs de Myanmar (Birmània) en les seues marques blanques".

Qüestionar l'origen té també un vessant de seguretat alimentària. No tots els països apliquen les mateixes mesures en el control dels pesticides i d'altres productes utilitzats als cultius. En el programa Zoom s'ha parlat de la presència d'arsènic a l'arròs. Com ha explicat el catedràtic de Tecnologia Alimentària de la UMH, Francisco Burló, si bé l'arsènic està present en tots els aliments, i també en l'arròs, cal regular-ne la presència bé per tal d'evitar que estiga més present del permés.

Foto detall dels arrossos analitzats per l'UMH
Foto detall dels arrossos analitzats per l'UMH / À Punt Mèdia

En aquest sentit, en el programa Zoom sencer es pot sentir el professor explicar que "a partir de 200 micrograms/kilogram d'arsènic no s'ha de consumir un arròs". L'arsènic pot produir càncer de pulmó, de pell i de bufeta.

L'equip de Zoom ha preguntat també a Burló si ens hauria de preocupar la procedència d'algun arròs en concret. La seua resposta ha sigut clara i contundent: "Jo tindria precaucions amb la procedència de països com l'Índia i el Pakistan, i per damunt de tot de la desembocadura del Ganges", ha explicat.

El llaurador i productor d'arròs Juan Valera, per tal d'ajudar el consumidor i consumidora a comprar el que veritablement vol i perquè s'eviten problemes, recomana el següent: "la millor manera és comprar arròs amb denominació d'origen protegida Arròs de València i punt". Per a Valera hi ha dos productes que ens defineixen com a valencians: l'un és l'arròs i l'altre les taronges.

Arròs de València amb DO
Arròs de València amb DO / À Punt Mèdia
Arròs de fora de l'UE
Arròs de fora de l'UE / À Punt Mèdia
Segell Arròs de València'
Segell Arròs de València' / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats