Com es combat la màfia russa?: "Amb totes les forces sanes: la societat, els periodistes i la policia occidental"

Així ens ho conta en Zoom Anastasia Kirilenko, periodista rusa especialitzada en aquesta organització criminal que viu a París per por a possibles represàlies

Anastasia Kirilenko, periodista russa especialitzada en la màfia que viu amenaçada a Paris
22 de juny 2021 - 11:11

L'equip d'investigació de Zoom ha viatjat fins a París per a conéixer més de prop com funciona la màfia russa. Busquem respostes amb la periodista russa Anastasia Kirilenko, a qui, per escriure sobre la seua especialització en aquesta organització criminal la van interrogar durant més de cinc hores a la redacció on treballava i va rebre pressions per part de la policia russa. Tot i les amenaces, ella confessa: "Tinc por, però també tinc curiositat de saber la veritat".

Anastasia va tornar a Rússia per última vegada el 2019 i la televisió autonòmica russa va mostrar en eixe moment un reportatge "en què deien que soc una enemiga de l'estat", afirma la periodista.

Quin és el 'modus operandi'?

Anastasia Kirilenko defineix la màfia russa com "una part integrant del poder polític rus que està vinculada als agents de la llei i que està protegida per la policia, que normalment hauria de lluitar contra el crimen organitzat".

Naix d'un estat no democràtic on hi ha corrupció i els seus protagonistes "procedeixen de la pitjor època del comunisme". Com ens conta Ruth Morcillo, "han estat en presons que nosaltres no podem ni imaginar". Ella, juntament amb Pablo Muñoz, és l'autora del llibre sobre la màfia rusa La palabra de Vor, en referència als caps de la màfia que a Rússia són coneguts com a Vor V Zakone, literalment "lladres de llei".

Per a entendre com actuen, hem de saber que són persones fins i tot amables, que "no volen destruir". "Ells el que pretenen és penetrar en la política, en l'economia, en la policía, en els negocis, en tot allò que els permeta viure molt bé i no acabar en presó", remata Morcillo.

Per què la Comunitat Valenciana?

Altea és un dels escenaris on s'ha desenvolupat l'operació més gran contra l'operació russa de l'última dècada, coneguda com "Testudo".

Vespa, Troika Kus-Napols i Yakir són només algunes de les operacions policials a Espanya contra la màfia russa que han tingut ramificacions a la Comunitat Valenciana. Venen a territori valencià a blanquejar els diners. Com diu la periodista Anastasia Kirilenko, "Espanya és per a invertir els diners bruts". "Ells intenten fer la violència a Rússia i després llavar els diners a Espanya", remata.

Com es deté la màfia russa?

És un problema tan arrelat en el sistema polític rus, que l'única manera de fer-li front és des de fora. Anastasia Kirilenko confia en la justícia i la policia occidental per a combatre la màfia russa. Quan Bérnar Giménez, presentador de Zoom, li pregunta sobre com ens podem enfrontar a aquesta organització criminal, ella respon: "Amb totes les forces sanes: la societat, els periodistes i, per exemple, la policia espanyola, les policies occidentals". Kirilenko ens conta que "a aquests lladres de la llei els agrada molt presentar querelles en la justícia contra els periodistes, i fins i tot contra els fiscals" i que la justícia occidental ha de fer el seu paper.

Nosaltres fem el nostre treball, que és investigar-los, i ells fan el seu, que és intentar que no se'ls condemne José Grinda - Fiscal anticorrupció també assetjat pels mafiosos russos

Mira el programa complet de Zoom en el següent enllaç.

També et pot interessar

stats