Macrooperació policial contra una xarxa dedicada al blanqueig de diners de màfies russes que operava a Alacant
La xarxa desarticulada planejava controlar sectors clau de l’economia espanyola i infiltrar-se en institucions de l’Estat.
Agents de la Policia Nacional han detingut 23 persones en una operació contra una xarxa presumptament dedicada al blanqueig de diners de màfies d’origen rus. L’organització planejava controlar els sectors clau de l’economia espanyola i infiltrar-se en institucions de l’Estat, comptant per a això amb advocats, funcionaris, polítics, empresaris i hackers informàtics.
Es tracta de la investigació més gran contra les màfies de l’est d’Europa realitzada a Espanya en els últims 10 anys. En l’operació els agents han fet 18 escorcolls a Alacant, Madrid, Tarragona i Eivissa, on s’han intervingut armes de foc, entre les quals n’hi havia quatre de guerra, 300.000 euros en efectiu, diamants i moneders virtuals amb criptomonedes.
Aquestes organitzacions, les activitats delictives de les quals inclouen l’assassinat, l’extorsió, el tràfic de drogues, armes i el tràfic d’éssers humans, mantenen múltiples ramificacions en tota Europa, i estenen l’activitat també a Sud-amèrica i els EUA. Els beneficis d’aquestes activitats criminals eren invertits a Espanya en diversos negocis.
La investigació va començar l’any 2013 quan els agents van detectar que la màfia russa havia intensificat les seues activitats a Espanya, utilitzant-la com a punt d’entrada per al blanqueig de capitals de les organitzacions criminals procedents de l’extinta Unió Soviètica. Els mafiosos invertien els diners procedents de les seues activitats criminals en negocis, principalment en discoteques, restaurants i el sector immobiliari de la costa espanyola. Així mateix feien ús de les ingents quantitats econòmiques que introduïen per a corrompre i infiltrar-se en institucions públiques.
Els investigadors van detectar diversos líders criminals d’origen rus que freqüentaven de manera contínua àrees d’Alacant i Eivissa i que, a través de testaferros, mantenien una constant i sistemàtica activitat d’inversió de capitals estrangers al país, amb operatives que revelaven una il·legalitat a l’origen.
Una xarxa profundament arrelada en la societat espanyola
Al llarg de la investigació, duta a terme de manera conjunta amb Europol, es va poder constatar com l’organització investigada no sols executava activitats de blanqueig de capitals, sinó que cometia una pluralitat de delictes connexos i que estava profundament arrelada en la societat espanyola. Per a això utilitzava part dels diners que introduïen al nostre país per a intentar corrompre funcionaris i polítics en sectors estratègics.
Els investigats havien desplegat una potent xarxa clientelista dins de l’administració espanyola, aconseguint una perfecta infiltració en les institucions recorrent al suborn i al tràfic d’influències. L’alt grau d’arrelament en les institucions de l’estat proporcionava a l’organització una àmplia protecció contra la investigació policial, que va haver de ser desenvolupada amb la màxima reserva pel perill de filtracions.
Durant els set anys d’investigació s’ha pogut acreditar com els líders criminals contactaven amb els investigats per a executar operacions de blanqueig de capitals, i es duien a terme diversos projectes d’inversió, com adquirir terrenys per a desenvolupar promocions immobiliàries de luxe, restaurants, naus industrials, parcel·les, vaixells, així com desenvolupant i projectant la compra d’una de les principals discoteques de l’illa d’Eivissa amb el clar propòsit d’aquestes organitzacions criminals d’apoderar-se del sector de l’oci nocturn i la restauració, tant en la costa de la Comunitat Valenciana com a les Illes Balears.